De maan-zaak

De maan-zaak

Onze recensie

We schrijven het jaar 2041. Maanreizen zijn niet langer toekomstmuziek. Er wonen zelfs mensen op de maan of beter op maanbasis Alfa. Het blijven pioniers en het is best wel spannend, zeker voor de kinderen die deel uitmaken van het experiment.

De 12-jarige Dash is een van hen. Samen met zijn ouders – twee wetenschappers – en zijn jongere zusje verblijft hij op de maanbasis. Toch is het daar niet zo leuk als hij het zich had voorgesteld. Maar dat mag hij natuurlijk niet schrijven op de verslagen die naar de aarde gestuurd worden. Het eten vindt Dash barslecht. Alles heeft dezelfde rubberachtige smaak. Nog erger zijn de toiletten. Er zijn er te weinig, ze functioneren slecht en liggen aan de foute kant. En juist daar begint het ongelooflijke avontuur dat op dag 188 een einde maakt aan het saaie maanleven.

Die nacht hoort Dash in het toilet ongewild een telefoongesprek van dr. Holtz, de arts van de maanbasis. Hij klinkt enthousiast en heeft het over een bijzondere ontdekking die hij de volgende ochtend zal meedelen. Maar de volgende ochtend wordt dr. Holtz dood aangetroffen net buiten de basis. De bevelhebber van de basis houdt vol dat het om een ongeluk gaat. Ze wil niet dat er paniek ontstaat of dat het hele maanproject in een negatief daglicht komt te staan. Dash is er evenwel zeker van dat dr. Holtz gedood werd en gaat stiekem op onderzoek uit. Hij krijgt daarbij steun van Kira, een meisje dat samen met haar vader deel uitmaakt van de nieuwe lichting bewoners.

En dan is er nog Zan Perfonic, een andere nieuwkomer. Zij vraagt Dash om bewijsstukken te verzamelen voor het moordonderzoek. Ineens lijkt het of alle bewoners van de basis wel een reden hadden om dr. Holtz uit de weg te ruimen: verzwegen conflicten, rivaliteit, misnoegen over de toestand op de basis. Ondanks tegenwerking en zelfs bedreigingen volgen Dash en Kira alle sporen. En dat leidt tot vreemde ontdekkingen.

De maan-zaak is een origineel en super spannend boek. Dank zij Dash krijg je echt inzage in het leven van de ‘lunonauten’ op de basis Alfa. Allerlei details over de technologie, het onderwijs, de communicatie met de aarde, het comfort en het samenleven in een kleine groep komen aan bod. Vaak zijn er onderhuidse spanningen tussen de vaste bewoners en de rijke veeleisende bezoekers die slechts een korte tijd op de basis verblijven. De maan-zaak is echter op de eerste plaats een avonturenboek. Onverwachte gebeurtenissen of ontdekkingen zorgen voor een zigzagbeweging van spanning, terwijl het ontraadselen van de geheimzinnige dood van dr. Holtz de rode draad vormt van het verhaal. De Maan-zaak laat je niet los tot je het boek met een glimlach kan dichtklappen.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur