De lijst van Violet Sopjes

Onze recensie

Violet Sopjes heeft een geweldig idee. Dit schooljaar wil ze een speelafspraak maken met elk van haar twintig klasgenoten. In haar slaapkamer hangt ze de klaslijst op. Eén voor één wil ze elke schoolkameraad afstrepen. Makkelijk wordt dit niet, maar ze gaat ervoor. Ze houdt een schrift bij, waarin ze elke speelmiddag beschrijft. Ze beleeft de meest fantastische verhalen.

Wat een verrassend en origineel boek! Van zodra je erin begint te lezen, laat het je niet meer los. Vanaf de eerste pagina’s sluit je Violet in je hart. Ze heeft enkele vreemde trekjes: op een toets wil ze dwangmatig alles opschrijven wat ze leerde en ze houdt zich daardoor niet steeds aan de opdracht. De prentenverzameling van een vriend wil ze absoluut op nummer leggen en de speelafspraken bij de klasgenoten wil ze eigenlijk in alfabetische volgorde regelen. Als dit niet lukt, heeft ze moeite om van haar oorspronkelijke plan af te stappen. Ze heeft het ook over Ingeborg, een dame waar ze vaak naar toe moet en dan opdrachten krijgt. Langzaam wordt duidelijk dat Violet kampt met dwangmatig gedrag en sociale angsten en dat Ingeborg haar therapeute is. Maar hoe is dat te rijmen met haar speelmiddagen bij de klasgenoten? Op die ogenblikken toont ze geen vrees. Die afspraakjes worden ook steeds fantastischer. Je voelt als lezer nattigheid, maar kan er niet altijd je vinger op leggen. Therapeute Ingeborg stelt de verslagen van Violet meer en meer in vraag. Ze beleeft wel heel spectaculaire dingen. Doorheen het verhaal ga je meer en meer twijfelen. Wat is echt en wat is verzonnen?

De auteur houdt er op een knappe manier de spanning in. Doordat in het hele verhaal het hoofdpersonage aan het woord is, heb je meteen sympathie voor haar en leef je ook mee met alles wat haar overkomt. Het is knap hoe ze steeds zichzelf blijft, ondanks haar anders-zijn en hoe ze dapper aan de slag gaat om haar angsten te overwinnen. Het lijkt vreemd om haar verslagen in vraag te stellen. Pas op het einde van het boek valt alles op zijn plaats en denk je: “Zie je wel!”
Violet kampt dan misschien wel met problemen, maar het verhaal blijft vrolijk met vele grappige situaties. De eenvoudige tekeningen in zwart en groen houden het boek licht en luchtig. De korte hoofdstukken en vele dialogen zorgen ervoor dat het leest als een trein.

De lijst van Violet Sopjes is een opmerkelijk boek en zeker een aanrader. Opgelet! Als je eenmaal in dit boek begint te lezen, wil je het niet meer wegleggen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur