De lieve krokodil

Onze recensie

Een lieve krokodil? Hoezo? Krokodillen zijn toch gemeen en gevaarlijk? Niet dus in het nieuwe prentenboek van Leo Timmers. Zijn krokodil is hooguit wat ondeugend, maar op de eerste plats dus lief.

Hij beschermt immers zijn vrienden als die in gevaar komen. De muis redt hij van de slang, het everzwijn van de hyena, de impala van de cheeta en de neushoorn van de leeuw. De belagers jaagt hij weg met een luide ‘GRRRR!’ en zijn vrienden mogen schuilen op zijn rug… Ook de neushoorn? Ja, die ook, al loopt dat wel fout. Dat snappen jonge kinderen meteen én ze zien er ook de humor van in, een humor die versterkt wordt door de dynamische en expressieve illustraties. Aan de stand van de ogen en snuiten kun je duidelijk de emoties aflezen.

Natuurlijk is het een plezier om de ‘GRRRR’ mee te zeggen. Als de krokodil noodgedwongen zijn bek moet houden omdat de neushoorn op hem staat, klinkt die GRRRRRRR! Extra luid. Het gegrom is groter gedrukt, en wordt uitgesmeerd over een dubbele pagina. Het geluid klinkt zelfs zo luid dat het de gieren verjaagt. Wie zou daar zo luid grommen? De leeuw? Fantastisch toch hoe eenvoudig maar trefzeker Timmers hier de spanning opbouwt. De ontlading mag er zijn, een ode aan de vriendschap en het ‘samen-zijn-we-sterk’, al zorgt de krokodil nog voor een ondeugende verrassing, een extra leuke kers op de taart.

Het mag duidelijk zijn: Leo Timmers schittert opnieuw. Tijdens een voorleessessie in de bibliotheek kon ik meteen merken hoe kinderen van 3 tot 7 geboeid luisterden en toekeken.

Jan Van Coillie

Nog twee klassieke prentenboeken met een krokodil in de hoofdrol:

Roald Dahl en Quentin Blake, De reuzenkrokodil

Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid, Ik zou wel een kindje lusten

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur