De leukste stomste dag ooit

Onze recensie

Wie vaak voorleest weet hoe krachtig boeken bij kinderen kunnen werken. De leukste stomste dag ooit is daar een sterk voorbeeld van. Toen ik het boek een eerste keer voorlas in een bibliotheek, reageerde een jongen van tien meteen op de titel: ‘He, wat raar, leuk en stom’ … ‘en meteen daarna: maar het klopt wel, zo’n dag heb ik ook vaak.’  Ik las het boek ook voor aan twee kinderen van acht en vier nadat de oudste na een ruzie brullend onder de tafel was gevlucht. Vanaf de eerste woorden schurkte de jongste dicht tegen me aan en hield de oudste zich muisstil. Toen het boek uit was, kwam ze peinzend onder de tafel vandaan en was haar woede over.

Het verhaal is even eenvoudig als trefzeker. De kleine Sem heeft een rotdag: hij stampt, mokt en brult en besluit uiteindelijk weg te lopen, helemaal tot het einde van de tuin. Als hij wil terugkeren, blijkt er een groot, donker woud gegroeid tussen hem en zijn huis. En uit dat woud komen enge geluiden. De auteur/illustrator bouwt vervolgens de spanning goed op, waarbij je telkens een bladzijde moet omslaan om te weten waar het geluid vandaan komt en hoe de spannende ontmoetingen aflopen. De jongen ondervindt hoe dansen, trompetteren en zingen veel leuker zijn dan stampen, mokken en brullen. En gelukkig hoeft hij zich ook geen zorgen te maken over de reacties van zijn ouders: eenmaal terug thuis, lijkt het alsof hij nooit is weggeweest.

De illustraties zijn sober uitgevoerd in zachte, als het ware gedempte kleuren. De wisselende gevoelens van woede en vreugde worden heel expressief en herkenbaar in de verf gezet. De taal is helder en klankrijk, zoals in de volgende, origineel verwoorde zin: ‘Toen vroeg hij zich af hoelang hij al weg was, want hij had erge honger en hij wist vrijwel zeker dat zijn haar was gegroeid.’ Af en toe mocht de vertaling wel iets eenvoudiger en concreter, zoals in de volgende fragmenten met nodeloze vage woorden: ‘nogal tot hun verrassing’, ‘en al met al zag hij er nogal ontstemd uit.’ Maar als voorlezer kun je deze zinnen natuurlijk aanpassen.

Er zijn heel wat prentenboeken over boos zijn. De leukste stomste dag ooit is zonder twijfel een topper in dit aanbod. Een boek dat een andere kijk biedt op woedeaanvallen.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur