De laatste jager

Onze recensie

Dit verhaal neemt je mee terug naar de prehistorie. Een groep kinderen, zo’n 10 000 jaar geleden, is aan zijn lot overgelaten. Na een grote brand in hun kamp is iedereen omgekomen, behalve zij. Alles zijn ze kwijt: hun kamp, hun stam en hun familie. Ze zijn nu alleen en moeten zelf op zoek naar eten, en moeten ook proberen een nieuwe stam te vinden. Een van de kinderen is de verteller Roqi: een onzekere jongen die zich graag wil bewijzen.

In die tijd moest je bepaalde gaven of talenten hebben om je te kunnen meten met de volwassenen. Zijn vrienden Ocho, Beri, en Kato hebben hun ‘gave’ al ontdekt, maar Ama en hij weten nog niet wat hun unieke talenten zijn. Jagen is een van de hoofdactiviteiten, en dat kan en mag je alleen doen als je een gave of talent hebt: “Er is niks mooiers dan de jacht, voor degene die jaagt. Er is niks angstaanjagender, voor degene op wie gejaagd wordt. En er is niks saaiers, voor degene die alleen maar moet wachten. ”Het wordt een harde strijd om eten en slaapplaatsen te vinden en de winter door te komen, en daarbij moeten ze soms lastige beslissingen nemen. Maar als je de kracht vindt om je plan te trekken, kan je meer aan dan je denkt.

De laatste jager is het nieuwste boek van Davide Morosinotto, auteur van onder andere Het geheimzinnige horloge van Walker & Dawn, De allergrootste en De verloren bloem van de Sjamaan, stuk voor stuk bijzondere en avontuurlijke verhalen. Het werk van deze Italiaanse auteur werd al meermaals bekroond en daarnaast ook vertaald naar vele verschillende talen. Dit boek is spannend, fascinerend, geloofwaardig en avontuurlijk. De spanning is bij momenten erg intens. Als volwassene dacht ik soms: willen kinderen dit wel lezen? Maar het is en blijft meeslepende fictie. En bovendien mooi om te lezen hoe de verschillende personages (elk met een eigen mening) omgaan met de obstakels die op hun pad komen.

De zwart-wit illustraties van Fabio Visintin brengen ons naar de oertijd. Er staan dieren en planten op die we nu nog steeds kennen, maar ook soorten die zijn uitgestorven. Roqi en de andere kinderen geven hun eigen namen aan de dieren, die vaak gebaseerd zijn op het geluid dat ze maken. Deze dieren en planten vind je dan ook terug op het einde van het boek met een tekening en naam. Een aanrader voor wie van geschiedenis, spanning en avontuur houdt.

 

Magela Thielemans.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur