De kleine walvis

De kleine walvis

Onze recensie

Boy woont aan zee. Zijn vader een visser is vaak weg van huis. Dan is Boy alleen. Op een dag vindt hij een kleine walvis. Hij brengt de walvis naar huis, stopt hem in het bad, vertelt verhalen en zorgt voor eten. Boy vreest dat zijn vader boos zal zijn. Lang kan hij de walvis natuurlijk niet geheim houden. Maar papa is niet boos. Ze brengen wel de walvis terug naar zee, want daar hoort hij thuis. Boy weet dat dit het beste is, maar het afscheid is niet gemakkelijk. Hij is blij dat zijn vader dan bij hem is. En misschien ziet hij op een dag zijn vriend terug. Benji schildert met kleuren en vertelt met woorden het verhaal van een jongetje dat zich vaak eenzaam voelt. Daar kunnen de zes katten in huis niets aan veranderen. Boy mist een zorgende vader.

De kleuren en een passend perspectief geven de gevoelens weer. Van op de hoge duinen ziet Boy er klein en verloren uit op het eindeloze strand. De donkere wolken scheppen een dreigende sfeer rond het huis als Boy de komst van vader bang afwacht. Als ze afscheid nemen van de kleine walvis dobbert hun kleine bootje op een grote donkere zee. Maar samen voelen Boy en zijn vader zich sterk: hun gele jekkers vormen een lichtpuntje in de nacht.

Het verhaal van de jongen en dat van de walvis lijken op elkaar. Boy en zijn vader hebben bij het begin weinig contact. De kleine walvis vult die leegte. Ook hij is zijn ouders kwijt en Boy neemt de vaderrol op: hij zorgt goed voor zijn vriend. Als vader de kleine walvis ontdekt beseft hij hoe eenzaam zijn jongen zich voelt. Hij drukt Boy stevig tegen zich aan. In wat volgt doen ze de dingen samen. De laatste prent toont Boy en papa tijdens een picknick op het strand. Boy wijst naar de staart van twee walvissen: een grote en een kleine. Goed nieuws! Ook de kleine walvis heeft zijn ouder teruggevonden.

Rita Ghesquiere

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur