De keukenprins van Mocano. Reis naar het høge nøørden

De keukenprins van Mocano. Reis naar het høge nøørden

Onze recensie

Reis naar het høge nøørden is het derde deel van de reeks ‘De keukenprins van Mocano’. Maximiliaan of kortweg Max de prins van Mocano woont nog altijd als verstekeling in de keuken van de grote gevangenis waar Kokkie de plak zwaait. Trixie de dochter van de gevangenisdirecteur is nog steeds zijn vriendinnetje. Maar sinds er een kaart uit het hoge Noorden binnenwaaide met de vreemde boodschap ‘Vader is verløren’ is de sfeer in de keuken gespannen. Wat is er gebeurd met de vader van Kokkie? Er zit niets anders op dan dat zelf uit te zoeken.

Daarom besluit Kokkie om naar haar vaderland af te reizen. Ze neemt gemakshalve Max en Trixie mee. Dat komt goed uit voor Trixie die een beetje verliefd is op haar Noorse pennenvriendje Gunnar Kotbullar. Max heeft meteen een hekel aan die jongen. In het hoge Noorden wonen wolven, beren en trollen; het is er hartstikke donker en bitter koud. Maar niets houdt hen tegen. Ze stappen op een snek, slapen in een kajuit, en zien een heuse walvis. Omdat het ongelooflijk koud wordt trekken ze gekke warme kleren aan. Aan land wacht een eland hen op om hen naar Kokkies dorp te brengen. Haar broers ruziën de hele tijd en dat verklaart waarom haar vader – de oppermanne – is weggegaan.

De verdere zoektocht naar de verdwenen vader verloopt met hindernissen. Niet alleen raken Max en Trixie de weg kwijt maar even ook Kokkie. Ze belanden bij Førdør Trølsøn een oude bekende van Kokkie en beklimmen de Berenberg tot bij het huis van de mooie Ulrika, waar de oppermanne verblijft. Het vergt heel wat overredingskracht om hem naar het dorp te laten terugkeren. Maar Max is niet voor niets een echte prins. Hij bedenkt een superslim plan om de ruziemakers met elkaar te verzoenen. Als Gunnar Kotbullar daarna een slechte beurt maakt tijdens het grote dorpsfeest is Max helemaal tevreden. Het is tijd om afscheid te nemen !

Reis naar het høge nøørden bevat een aantal vertrouwde elementen uit de reeks: grappige tekeningen, leuke recepten, allerlei weetjes en taalspelletjes. Vooral de taal van het hoge Noorden zorgt voor een apart sfeertje. Een verrassend verhaal vol spanning en avontuur. Voor mij het leukste boek van deze reeks !

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur