De Kerstmisaurus

Onze recensie

De Kerstman en dino’s: geen gek idee om beide populaire thema’s samen te brengen in een kinderboek. De Kerstman blijkt niet alleen rendieren te hebben, maar ook een Kerstmisaurus. Die heeft een droom: voorop vliegen met de slee. Zijn baasje probeert op allerlei manieren om hem te leren vliegen, maar dat wil maar niet lukken. Uiteindelijk neem hij het dier mee in zijn slee. Tegen het verbod van de Kerstman in, duikt de Kerstmisaurus door een schoorsteen een huis binnen. Daar ontmoet hij een jongetje dat begrijpt dat hij wil vliegen. En die jongen geeft meteen ook een les: ‘Als vliegen je grote droom is, dan moet je erin geloven./ En als ik er óók in geloof,/ dan vlieg jij zó naar boven!’

Het verhaal wordt verteld op rijm, wat voor extra voorleesplezier zorgt. Af en toe wringt dat rijm wel, zoals in de volgende regels: ‘Na de zomer en de herfst werd het steeds kouder weer./ De kerstman zei: Het wordt hoog tijd dat ik je vliegen leer.’ Maar over het algemeen valt het wel mee. Een pluim voor de vertaler, die er ook behoorlijk in slaagt een prettig ritme te bewaren.

De illustraties hebben een hoog Disney-gehalte, met zachte kleuren (vooral paars en blauw voor de koude winternachten), ronde vormen en bijna altijd lachende personages. De twee uitklapprenten zijn functioneel. Ze geven extra ruimte aan het diepte- en hoogtepunt van het verhaal.

De jongen die de dino leert vliegen, zit in een rolstoel. Mooi is dat dit niet zomaar een extra verhaalelement is. Die rolstoel blijkt prima te werken als een soort slee om de kerstmisaurus te leren vliegen.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur