De jongen met bloemen in zijn haar

Onze recensie

Met de covers van kinderboeken wordt druk geëxperimenteerd. Op de cover van De jongen met bloemen in zijn haar zijn die bloemen in hoogdruk geprint, waardoor je ze niet alleen kunt zien, maar ook kunt voelen. Het resultaat trekt in elk geval de aandacht.

Overigens is het gezicht van de jongen een en al ‘Jarvis’, feilloos neergezet met enkele penseelstreken in waterverf, met een gebogen veegje als mond en een dakje als neusje. En toch kijkt het gezicht je onbevangen aan en houdt het, mede door de kleurrijke bloemen, de aandacht vast.

De tekst begint heel eenvoudig, maar tegelijk zó raak: ‘Dit is David./ Hij is de jongen met bloemen in zijn haar./ Hij is mijn beste vriend.’ Je ziet twee kleuters spelen met autootjes, Davids haren zie je nauwelijks, wel de enorme bos bloemen op zijn hoofd. Op de volgende pagina wordt ook zijn persoonlijkheid in een paar woorden treffend neergezet: ‘Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes’. Het klasje is al even kleurrijk en divers als die bloemen.

Na enkele bladzijden komt er spanning in het verhaal: ‘Maar op een dag gebeurde er iets’, waarop je de bladzijde moet omslaan. Die spanning wordt nog versterkt door het contrast met de vorige, vrolijke scène, waarin een vogelfamilie in Davids haar komt wonen. Dat grappige is helemaal weg als de bloemblaadjes van David plotseling loslaten en hij de volgende dag met een muts op naar school komt. Als hij die afzet, is de ommekeer compleet: ‘David was stekelig, piekerig en kwetsbaar.’ Het laatste woord geeft een dubbele betekenis aan de vorige woorden. Op de illustratie ziet David er ook erg kwetsbaar uit met enkel stengels op zijn hoofd waaraan nog één verloren, rood bloemblaadje bungelt. De rest ligt op de grond. Maar dan krijgt zijn vriend een idee om David weer ‘op te fleuren’.

Wat een heerlijk prentenboek is dit. Het mooiste is dat het de interpretatie van de gebeurtenissen helemaal aan de lezer/luisteraar/kijker overlaat. Misschien is David gewoon een buitengewone jongen die het aandurft met bloemen in zijn haar haar school te komen, ze op een bepaald moment beu is of misschien wel alles beu is, maar dank zij een echte vriend weer kleur in zijn leven krijgt. Maar even goed kan het verhaal gaan over wisselende stemmingen en het belang van vriendschap om er weer bovenop te komen of over het overwinnen van een vreselijke ziekte of nog …

In elk geval is De jongen met bloemen in zijn haar een boek als een prachtig bloemstuk dat je aan ieder die je dierbaar is cadeau zou willen geven.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur