De jongen die graag katten tekende – en andere verhalen

Onze recensie

Vijf verhalen, vijf keer naar een nieuwe wereld. Deze verhalen dragen elk een lange geschiedenis met zich mee en worden al eeuwenlang naverteld. Reis mee naar Japan, Korea en Albanië en laat je verwonderen door deze bijzondere volksverhalen waarin fantasie, magie, zijn wie je bent en de vermenselijking van dieren centraal staan.

In De jongen die graag katten tekende ga je van start met een verrassend begin. Doorheen het verhaal ervaar je onverwachte wendingen, felle kleuren, grappige momenten en veel beeldspraak. Ook al zijn de verhalen kort, je kan rekenen op de gedetailleerde omschrijvingen van auteur Michael De Cock die de magie echt tot leven brengen. Creativiteit kan je niet onderdrukken, dat is wel duidelijk.

Het van oorsprong Koreaanse volksverhaal Het geschenk van de mussen brengt de mooie boodschap van ontbaatzuchtig zorgen voor andere levende wezens. Door de woordkeuzes worden je zintuigen geprikkeld (drup, drup) en de vermenselijking van concepten (bv. de winter liep op zijn bevroren benen of de vrouw die tjilpt) brengt het verhaal naar een hoger niveau. Geloof me als ik zeg dat je mussen nooit meer in hetzelfde daglicht zal zien.

Duizend jaar één dag is gebaseerd op een Japans sprookje dat vele varianten kent. Wat deze versie zo speciaal maakt, zijn de prachtige beschrijvingen van het avontuur dat visser Urashima Taro meemaakt. Hij gaat op reis naar de onderwaterwereld, maar komt ook voor hartverscheurende keuzes te staan.

Wanneer je Albanië bezoekt, kan je niet om de Balkanlegende De toren van Rozafa heen, aangezien je het kasteel nog steeds kan bezoeken. Michael De Cock zorgt in dit verhaal voor spanning van begin tot einde, waarbij de kleurrijke illustraties van Fatinha Ramos extra emotie losmaken.

Tot slot is er nog Het laatste meesterwerk, een maatschappelijk zeer relevant verhaal, met de focus op acceptatie en kunnen zijn wie je bent. Ook hier droom je als lezer weer weg dankzij de vlotte schrijfstijl en schilderachtige illustraties.

Het duo Michael De Cock en Fatinha Ramos zorgt voor een schitterende combinatie van woord en beeld. Vijf prachtige volksverhalen krijgen een hernieuwde identiteit met zinnen die lezen als een trein en illustraties die je naar ongekende werelden brengen. Een vleugje magie dat we allemaal in ons leven kunnen gebruiken en een echte aanrader, dat is dit boek De jongen die graag katten tekende – en andere verhalen.

Debbie L’homme

 

Wist je dat?

  • Michael De Cock niet enkel auteur is, maar ook vertaler, regisseur en acteur?
  • Fatinha Ramos in oktober 2021 de World Illustration Award won met een pakkende tekening met dubbele interpretatie? Het beeld toont iemand die afscheid neemt of die achterblijft na zelfdoding.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur