De ijsmuts van Prins Karel

De ijsmuts van Prins Karel

Onze recensie

Sommige gedichten van Hoekstra liggen bij volwassenen nog ergens diep in het geheugen verborgen. Wie herinnert zich niet ‘ De moeder van de duizendpoot is vreselijk ontevreden …’ of ‘ De kinderen van de Rozenstraat hebben altijd vuile handen…’ ? In deze bundel werden een aantal andere mooie verzen van Han G. Hoekstra bijeengebracht. Net zoals Annie M.G. Schmidt vertelt Hoekstra graag een grappig en fantasierijk verhaal in dichtvorm.

De titel van het boek verwijst naar het langste gedicht uit de bundel. Daarin is iedereen in de weer om voor het prinsje de muts te vinden waarvan hij droomt: ‘ Die muts die moest van wol zijn/ en dik en rond van bol zijn. En bovenop verlangde hij/ een parel als een duivenei .’ Daarna volgen gedichten over het leven in een circus, een oorlog die niet kan starten door een vuiltje in het oog van de militairen, een meisje dat de hele stad in rep en roer zet en een brandweermannetje dat het blussen niet kan laten. De houthakker en de worst is dan weer een sprookje over een slimme toverdwerg en een domme houthakker.

De illustraties van Fiep Westendorp maken van deze uitgave een prachtig cadeauboek. De rijmen en ritmisch lopende zinnen nodigen uit tot voorlezen. Sommige teksten zijn erg lang en hedendaagse kinderen zijn gewoon aan snel wisselende uitdagingen maar creatieve voorlezers of afwisselend voorlezen en zelf lezen, thuis én in de klas, kunnen van deze versjes een echt voorleesfeest maken.

Anita Wuestenberg

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur