De Ijskinderen

Onze recensie

Wanneer Bianca’s broertje Finn op een dag bevroren in het park aangetroffen wordt, en na hem nog andere kinderen, wil Bianca koste wat het kost te weten komen wat de oorzaak is. Al snel denkt ze aan het mooie, zilveren boek dat Finn de vorige dag uit de bibliotheek heeft geleend. Ze kan het nergens meer vinden en de bibliothecaresse geeft aan dat Finn niets heeft geleend. Wanneer ze dit aan haar vader vertelt, denkt hij dat ze dit verzint. Ze heeft namelijk een nogal levendige fantasie. Maar er worden steeds meer bevroren kinderen gevonden. Bianca neemt zelf het heft in handen en gaat terug naar het park.  Als ze dichter bij haar broertje komt, ziet ze dat er een gedicht is gegraveerd in het ijs:

donk’re dagen worden warm
winter laat zich verjagen.
ijs smelt en wordt weer water
in deze hete dagen.
als seizoenen veranderen
moet er wat worden gedaan.
met harten van kinderen
kan winter blijven bestaan.        

Ze komt al heel snel op het spoor van de mysterieuze, zilveren boeken, die de kinderen lezen de dag voor ze bevroren aangetroffen worden. De boeken worden door vier vreemde kinderen gemaakt en verspreid, Bianca wil zelf een boek te pakken krijgen. Het brengt haar naar Winterdam, waar ze samen met de eland Pordis haar broertje probeert te redden. Dit is niet zonder gevaar, maar ze beleeft ook mooie ontmoetingen met totemdieren.

De IJskinderen is gebaseerd op Andersens sprookje ‘De sneeuwkoningin’, dat M.G. Leonard omtoverde tot een geheel eigen verhaal, waarin ze spannende avonturen en mysterieuze gebeurtenissen combineert met het laten zien van de schoonheid van de natuur, … en hoe onze natuur in gevaar is door klimaatverandering.

Meteen al bij de winterse en bijzondere cover was ik in de ban van dit boek. En zowel het boeiende verhaal als de prachtige tekeningen van Penny Neville-Lee losten de belofte in. De IJskinderen is een betoverend mooi, avontuurlijk winterverhaal. Het is heerlijk vlot geschreven en heeft een hoog sprookjesgehalte. Bij dit verhaal droom je echt even weg en reis je met Bianca mee naar het IJssparrenbos waar ze de kinderen en de winter probeert te redden. Een echte aanrader.

 

Magela Thielemans

 

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur