ijsdraak

De ijsdraak

Onze recensie

Adara is een winterkind. Bij haar geboorte, lag het hele land onder sneeuw en ijs en vloog een ijsdraak over. Het was zo, koud dat haar moeder stierf. Adara is een beetje apart met haar bleke huid, haar blonde haren en haar koude handen. Ze lijkt niet op haar oudere broer Geoff en haar zus Teri. Ze lijkt op haar gestorven mama en daarom vindt haar vader het moeilijk om haar te knuffelen. Telkens voelt hij dan de kou die zijn lieve vrouw Beth doodmaakte. Adara is een ernstig kind, ze huilt nooit ook niet als ze zich bezeert. De winter is haar lievelingsseizoen. Dan bouwt ze een winterkasteel voor de kwetsbare ijshagedissen. IJshagedissen verbranden als mensen hen met hun warme handen vastpakken. Maar Adara’s koele handen deren hen niet. Als het bitter koud wordt, komt de ijsdraak, die veel groter is dan de gewone draken. Hij is kristalwit en heeft doorzichtige blauwe vleugels. Zijn koude adem doet alles bevriezen. Iedereen is bang van de ijsdraak maar Adara niet. Als ze vier is raakt ze hem aan; als ze vijf is klimt ze op zijn rug en vliegt mee. Daarna vliegt ze ieder jaar verder en verder met hem mee. Dat is haar geheim.

Op een dag komt er oorlog in het land en oom Hal, de broer van vader moet meestrijden met de drakenrijders van de koning. Hij maant Adara’s vader aan om met de kinderen naar het zuiden te trekken, maar vader wil zijn hoeve niet verlaten. Bij een volgend bezoek wil oom Hal een van de kinderen meenemen naar het zuiden, het liefst Adara, omdat ze klein en licht is. Als Adara dat hoort vlucht ze weg. Verstopt in een hoge boom, kunnen ze haar niet vinden. Daar ziet ze hoe de drakenrijders van de koning strijden met de vijand. Ze zijn helaas niet sterk genoeg en worden gedood, ook oom Hal.

Drie donkere vijandige draken blijven achter bij de boerderij. Ze cirkelen rond en zetten alles in vuur en vlam. Adara vlucht naar een grot, de donkerste en koudste plek die ze kent. Daar komt de ijsdraak haar halen. Ze wil met hem naar het land van altijd-winter. Maar als ze hoog in de lucht haar vader hoort schreeuwen vraagt ze de ijsdraak om haar terug naar huis te brengen. De ijsdraak keert om en doodt met zijn ijzige adem de donkere vijandige draken en hun ruiters. Zelf laat hij er het leven bij. Als de strijd voorbij is, rest er van hem alleen nog een kleine stille vijver. Samen met haar familie reist Adara nu naar het zuiden. Ze keren pas terug als de oorlog voorbij is.

Niemand gelooft het verhaal van Adara en de ijsdraak, maar haar vader is blij dat hij zijn meisje terug heeft en dat de winter uit haar verdwenen is. Ze is nu zoals de andere kinderen. De ijshagedissen raakt ze niet meer aan, de warmte van haar handen zou hen pijn doen. De ijsdraak is een fascinerend sprookje over leven en dood en over het verpletterend verdriet dat de harten verkilt. Pas als de band met haar vader hersteld wordt, kan Adara de koude overwinnen. Haar tranen branden kleine putjes in de rug van de ijsdraak. Omdat ze beseft dat ze bij haar vader, haar broer en zus hoort en terugkeert, kan ze de wereld van sneeuw en ijs achterlaten. Ze heeft de bescherming van de ijsdraak niet langer nodig. Liefde heeft de kou overwonnen.

De symboliek vol van tegenstellingen speelt een belangrijke rol in het verhaal: het Zuiden en het Noorden, zomer en winter, warm en koud, licht en donker. Zoals de meeste sprookjes heeft ook dit verhaal een gelukkig einde. De ijsdraak is mooi boek om samen met de kinderen te lezen tijdens de donkere winterdagen.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur