De fijnste plek van de wereld

Onze recensie

De fijnste plek van de wereld is op en top een Horáček-boek met een eenvoudige boodschap, verpakt in een heldere tekst en kleurrijke illustraties.

In feite mengt de kunstenaar twee boodschappen die tal van prentenboeken kleuren: de waarde van vriendschap en het belang van tevredenheid. Eveneens zoals in veel prentenboeken leert het hoofdpersonage deze boodschappen zelf tijdens een tocht. ‘Oost west thuis best’ dus, gemengd met ‘thuis is waar mijn dierbaren zijn’. Die dierbaren, dat zijn de dieren waar Haas mee bevriend is: de konijnen, Beer, de vogeltjes, Eend en Uil. En natuurlijk is het de wijze uil die Haas op weg zet.

Haas wil weten wat de fijnste plek van de wereld is. Zijn zoektocht biedt de illustrator de kans om indrukwekkende landschappen te creëren met oogverblindende collages, van een bloemenweide over bergtoppen in de wolken tot de flonkerende sterrenhemel boven de woestijn. Dit alles geeft Horáček weer met felle kleuren in een expressieve stijl met veel vegen en krassen. Daarmee brengt hij een sterke dynamiek in zijn prenten, kijk maar naar de rollende weiden of de klaterende waterval.

Prettig voor de voorlezer (en een klassieke truc, denk maar aan Wij gaan op berenjacht) is dat de reis op het eind in versneld tempo in omgekeerde richting wordt overgedaan, uitlopend op een climax die je met je stem nog eens extra in de verf kunt zetten, iets wat de illustrator je met zijn beeldentaal voordoet.

Dit kleurrijke en betekenisvolle prentenboek is een fijne plek om samen –voorlezer en luisteraar- te verpozen.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur