De fantastische vliegwedstrijd

De fantastische vliegwedstrijd

Onze recensie

Zelden werd ik zo aangenaam verrast door het einde van een boek als in De fantastische vliegwedstrijd. Ik geef grif toe dat ik door de illustrator en auteur in het ootje genomen werd, maar net dát gaf me een heerlijk gevoel én de onweerstaanbare kriebels om terug te bladeren en op zoek te gaan naar wat ik niet gezien had. Nog ‘in de wolken’ over die bijzondere lees- en kijkervaring las ik het boek ook voor aan mijn zesjarige kleindochter en ook die was op het eind even ‘prettig gestoord’, wat aanleiding was voor een prettige, gezamenlijke zoektocht door het boek, waarna ze meteen dit avontuur nog eens met haar mama wou beleven. Hoe fantastisch als een boek dit kan doen! Dat een prentenboek je zo’n unieke ervaring kan bezorgen, kan enkel door een vernuftig samenspel tussen schrijver en illustrator. Beiden betrekken je als lezer en kijker intens bij het verhaal.

De tekst is geschreven in de vorm van een sportverslaggeving op radio of televisie, waardoor je je als lezer meteen aangesproken voelt: ‘… en iedereen is weg! Nee, niet iedereen: Team Flamingo blijft achter. De roze vogels stijgen niet op! Wat is daar aan de hand? Team Havik neemt de leiding, Team Havik, snel als altijd…’ Negen teams staan klaar voor de fantastische vliegwedstrijd voor vogels: Team Struisvogel-Pinguïn, de flamingo’s, vleermuizen, haviken, spechten, toekans, kolibries, pelikanen en kippen. Of eigenlijk zijn er tien teams, alleen vertrekken de uiltjes wat later. Het is een van de grapjes die je op de illustraties kunt ontdekken, een betekenisvol grapje, want op het eind wordt de zegswijze bewaarheid dat de laatsten de eersten zullen zijn.

Op de overrompelende prenten van Sebastiaan Van Doninck merk je voortdurend hoe de illustrator zich voluit geamuseerd heeft. De fantastische vliegwedstrijd gaf zijn verbeelding en gevoel voor humor duidelijk vleugels. De startpagina ziet er nog min of meer ordentelijk uit. Links zie je een soort vogeltribune met supporters en jury op stokken en ladders en in een soort loges. Er valt meteen heel wat te ontdekken en te lachen: kijk maar naar het contrast tussen de roze ooievaar en de streng ogende arend. Rechts zie je de meest fantastische luchtschepen, van een feestelijke luchtballon over zeppelins en verschillende soorten vliegtuigen tot een vliegende go-cart en een manueel aangedreven propeller. En let eens op het ruimteschip van de vleermuizen, dat op zijn kop vliegt!

Zodra de wedstrijd gestart is, wordt het een prettig gestoorde chaos. De tekst trekt je aandacht naar de koploper op de illustraties, die telkens op de volgende prent getroffen wordt door vreselijke tegenslag, wat tot een conclusie leidt met een woordgrapje: ‘wat een boel pechvogels dit jaar.’ Uiteindelijk blijkt er voor al die pech één verklaring, maar net daarin steekt de verrassing. En wat voor een verrassing! De fantastische vliegwedstrijd is een fantastisch lees- en kijkavontuur. Het komt zonder twijfel in aanmerking voor een bekroning tot prentenboek van het jaar.

 

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur