ezelen de os

De ezel en de os

Onze recensie

Wat doen de os en de ezel eigenlijk in de kerststal? Het prentenboek De ezel en de os vertelt het kerstverhaal met bijzondere aandacht voor de twee dieren in de schamele stal. De kleine ezel is vaak verdrietig en de bazige os maakt hem het leven moeilijk. Dat verandert tijdens die wondere nacht dat Jozef en Maria hun intrek nemen in de stal.

Voor het eerst krijgt de ezel lieve aandacht. Als het kindje huilt blaast hij zijn warme adem in het gezichtje zodat het geen kou krijgt. Ook de os lijkt onder de indruk van het hele gebeuren. Voor het eerst laat hij voldoende hooi voor de ezel en hij likt hem vriendelijk. Na de komst van de koningen waakt de os over de rijke geschenken zodat geen dief de stal binnen durft te komen. Als Jozef en Maria naar Egypte moeten vluchten leent de waard van de herberg hen de kleine ezel. Hij zal Maria en het kind dragen en vindt daarna wel de weg naar huis terug. Bij het afscheid heeft de os tranen in de ogen. Zal hij zijn vriend de ezel ooit nog terugzien?

Tijdens de kerstnacht verandert de wereld, al gebeurt er in dit boek weinig opzienbarends. Ook de dieren voelen dat dit gezin van Jozef, Maria en het kind Jezus bijzonder is. Ze stralen goedheid en liefde uit en daar wordt iedereen beter van. Ook de wilde bazige os. Hij sluit vriendschap met de ezel en samen zorgen ze elk op hun manier voor het kind en zijn ouders. De illustraties van Loek Koopmans zijn bijzonder mooi. De zachte kleuren en vooral het licht zorgen voor een heel aparte sfeer. De mensen en de dieren worden realistisch getekend. Een kerstverhaal vol vrede en harmonie. Een schitterend voorleesboek voor thuis, op school of tijdens een kerstviering.

Rita Ghesquiere

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur