De Encyclopedie van Alle Belangrijke Dingen

De Encyclopedie van Alle Belangrijke Dingen

Onze recensie

Volgens ontwikkelingspsychologen belanden kinderen tussen 7 en 10 jaar in een intense leerfase. Ze staan open voor de wereld en zijn nieuwsgierig om te weten hoe alles in elkaar steekt. Vooral jongens lezen graag om kennis te verzamelen. Ze houden meer dan meisjes van zakelijke boeken die hen daarbij helpen. De Encyclopedie van Alle Belangrijke Dingen sluit naadloos aan bij die honger naar kennis. Het boek bestaat uit verschillende dossiers die achtereenvolgens inzoomen op onze planeet, de continenten, dieren, mensen en dingen die voor kinderen belangrijk zijn. De laatste rubriek is een bonte verzameling van weetjes over kleuren, vormen, cijfers, muziekinstrumenten enz.

Het boek biedt dus informatie over heel verschillende domeinen in een toegankelijke taal. Het deel over de aarde telt 30 pagina’s. Aan de hand van knappe illustraties en foto’s leer je iets over de omvang, de gelaagdheid en de binnenste kern van onze planeet. Verder gaat het over sterren, ruimtetuigen, bergen, vulkanen en nog veel meer. Het dossier over de continenten is beperkter. Aan de hand van een grote kaart en een reeks ansichtkaarten kan je kennismaken met Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Australië en Antartica.

Voor de dieren reserveert dit boek meer dan 40 pagina’s. Aan de hand van foto’s leer je de meest vreemde dieren kennen: een aardvarken, een fennek, een kiwi. Op andere pagina’s worden de dieren geordend per soort bijvoorbeeld de katachtigen of per leefomgeving zoals woestijndieren, boerderijdieren, savannedieren. Belangrijke dingen over mensen zoomt zowel in op de grote historische beschavingen – de tijd van de farao’s, de Romeinen, het oude China.. – maar ook op bijzondere feesten uit de verschillende culturen en godsdiensten.

Grote wetenschappers krijgen een eigen plek in het verhaal. In belangrijke dingen over jou ontdek je het menselijk lichaam, lees je over de zintuigen en de hersenen, over de noodzaak van slaap en gezonde voeding en over hoe mensen met elkaar kunnen communiceren. Het laatste onderdeel bevat allerlei leuke en interessante weetjes. Hoe zeg je ‘Hallo’? in verschillende talen, welke maten gebruikt men om lengte, gewicht, vloeistof of temperatuur te meten. Wat zijn sterrenbeelden en wat zijn zeldzame edelstenen?

De Encyclopedie van Alle Belangrijke Dingen bevat zeker voor elk wat wils. Kinderen ontdekken in dit boek een fascinerende wereld en maken kennis met heel verschillende onderwerpen. Die kennis kunnen ze later verder uitdiepen. Soms stellen ouders of opvoeders zich de vraag of dit soort boeken nog wel interessant is nu kinderen meer en meer op het scherm naar informatie zoeken. Het antwoord is positief. Bewegende beelden en filmpjes spreken misschien directer aan, maar boeken hebben andere troeven: dieper inzicht bieden, samenhang en structuur tonen en de juiste terminologie bijbrengen.

Via een boek verwerven kinderen bovendien kennis op hun eigen ritme. Het is fijn voor leergierige kinderen om een boek als De Encyclopedie van Alle Belangrijke Dingen in hun eigen bescheiden bibliotheekje te hebben, zodat ze het kunnen lezen, herlezen en raadplegen als ze iets willen opzoeken. Dit boek verdient trouwens ook een plaats in de school- of klasbibliotheek.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur