De droom van Pinocchio

De droom van Pinocchio

Onze recensie

Dit boek vertelt op een originele manier het verhaal van Pinocchio, de houten pop, die ontdekt wat er in het leven allemaal te koop is. De timmerman Gepetto is verrast als blijkt dat de houten pop kan spreken en bewegen. Hij is zo blij dat hij alles over heeft voor de marionet die hij als zijn kind beschouwt. Met zijn laatste centen zorgt hij ervoor dat Pinocchio naar school kan. Maar onderweg laat Pinocchio zich beetnemen door een vos en een kater. Zo komt hij terecht in een poppentheater, waar de hebberige directeur maar wat blij is met die bijzondere pop.

Pinocchio mist zijn vader en gelukkig is er de blauwe fee die hem kan helpen. Maar dan moet hij wel de waarheid vertellen. Telkens als Pinocchio liegt wordt zijn neus langer. Helaas de houten pop heeft zijn lesje nog niet geleerd. De sluwe kater ontfutselt hem de gouden munt die hij in het circus verdiende en Pinocchio vergeet zijn belofte om snel naar huis te gaan. Weer komt de blauwe fee hem ter hulp en weer vergeet Pinocchio zijn belofte. Hij vertrekt naar het land van niets-moet-en-alles-mag. De pret duurt echter maar even. Pinocchio en de andere kinderen veranderen in ezeltjes.

Gelukkig beseft Pinocchio dat dit geen goede plek is om te blijven. Hij vlucht weg en valt van een klif in zee. Hij wordt weer een houten pop en belandt in de buik van een walvis waar hij zijn vader aantreft. Samen kunnen ze ontsnappen. Als Pinocchio wakker wordt ligt hij in een warm bedje. Hij is geen houten pop maar een echte jongen. Beneden aan het ontbijt wachten zijn ouders. Zijn vader is papa Gepetto en zijn moeder lijkt op de blauwe fee.

Het verhaal vertelt hoe Pinocchio met vallen en opstaan ontdekt wat er belangrijk is in het leven. Opvoeden is niet gemakkelijk, maar wie alleen maar plezier wil en niet naar school gaat of leert werken, blijft dom en maakt anderen verdrietig. Pinocchio luistert eerst naar onbetrouwbare helpers en slechte vrienden. Het vergt geduld van de goede raadgevers zoals de blauwe fee om hem telkens weer de goede weg te wijzen. Eerlijk zijn en doen wat je belooft hoort daar bij. An Leysen geeft het klassieke verhaal een verrassende nieuwe wending via de droom. Dat verhoogt niet alleen de waarschijnlijkheid, ook de warme opvoedende taak van de ouders die het beste willen voor hun kind komt duidelijker naar voren.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur