Maarten heeft een vriendengroepje samen met zijn broertje Arthur, zijn buurmeisje Loïs, Sjuul, Klaas en Dunya. Maar tijdens de grote vakantie was Loïs niet meer komen opdagen: ze heeft kanker… Wanneer de school weer begint, komt Loïs ook niet naar school. Maarten heeft nog maar net ontdekt dat hij gevoelens voor Loïs heeft waardoor het nieuws van haar ziekte dubbel zo hard bij hem binnenkomt. Hij tobt erover dat hij een slechte vriend voor haar is, omdat hij niet langs durft te gaan en niet weet wat hij moet zeggen: “Wat was hij nu eigenlijk voor vriend? Dat hij via via moest horen hoe Loïs’ ziekte eigenlijk heette? Dat hij niet eens wist dat ze geopereerd was? Was dat niet ongelooflijk stom?” (29) Als hij eenmaal weet wat voor kanker ze heeft, zoekt hij zijn toevlucht tot Dr. Google, die een overlevingskans aangeeft van 35 tot 50%. Weer gaat hij tobben: “Er was toch ook zoiets als toeval? Dat kon je toch niet zomaar aan de kant schuiven met stomme cijfertjes? Er konden toch nog honderdduizend dingen gebeuren waardoor het bij Loïs gewoon goed zou komen?” (32)
Maarten begrijpt zelf ook wel dat het tobben veroorzaakt wordt door angst. Een enorme angst binnen in zichzelf om Loïs te verliezen. Dan bedenkt hij een plan. In hun straat staat een spookhuis waarvan verteld wordt dat dingen die stuk zijn weer heel worden. Nadat Arthurs oude horloge in dat huis plots weer blijkt te werken, rijpt bij Maarten een plan om Loïs naar het huis te brengen zodat ook zij weer heel kan worden. Hij doopt de missie ‘Chaos uit Loïs’. Maar zal deze missie ook de resultaten opleveren waar hij zo op hoopt?
Ook met weinig tekst kan je veel zeggen, als je de gepaste woorden kiest en de juiste sfeer oproept. Daar slagen de auteur en de illustratrice helemaal in. Sfeervolle zwart-wit tekeningen ondersteunen de verschillende gevoelens waar Maarten mee worstelt. De angst bij het zien van Loïs haar lege stoel, de ‘genetische chaos’ zoals haar kanker op het internet wordt omgeschreven, of de hoop om samen met Loïs de horizon tegemoet te kunnen varen later. Maarten ervaart veel verschillende emoties, en de auteur slaagt erin om die op een heel duidelijke, herkenbare manier over te brengen naar de lezer.
Barbara Artoos
Tip
Dit boek werd geschreven in het kader van de maand van de filosofie. Achteraan in het boek kan je extra informatie hierover vinden en ook enkele rond dit thema en het verhaal uitgewerkte opdrachten.