De bril van Beer

Onze recensie

De bril van Beer is zoek.  Misschien ligt hij bij giraf? Beer gaat zonder bril op weg. Onderweg ontmoet hij een aantal dieren die hij nog nooit in de buurt zag. Dan ontmoet hij een slang. Maar dit is geen slang, het is giraf! Die helpt hem meteen zijn bril te vinden. Als Beer alle nieuwe dieren aan giraf wil voorstellen, blijken die plots onvindbaar.

Dit prentenboek beschrijft een herkenbare situatie voor brillendragers. Je vindt je bril niet, waardoor je alles wazig ziet. En dan blijkt de bril gewoon in je haren te staan. Leo Timmers beeldt dit uit op een hilarische manier. Natuurlijk ziet elke kleuter meteen waar de bril van Beer staat. Beer is heel eenvoudig voorgesteld: een bruine massa met vier poten, twee oren en een snoet. Zijn ogen en mond trekken meteen de aandacht. De ogen zijn eenvoudig weergegeven met een wit en zwart rondje, de snoet is een boog. Maar door de stand van de zwarte rondjes en de opening in de boog, krijgt beer telkens een andere gelaatsuitdrukking. De tekeningen ogen sober, er is veel witruimte op elk blad. Er zijn ook telkens maar een paar regels tekst. Maar net hierin zit de kracht van dit boek. Kleuters kunnen het hierdoor zelfstandig ‘herlezen’ en beginnende lezers ondervinden geen hindernissen. Een leuk extraatje is het kartonnen brilletje dat is vastgeplakt op het schutblad (hetzelfde knalrode model als de bril van Beer). Lezers of toehoorders kunnen het op de neus zetten om ‘beter te zien’.

Leo Timmers is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe, maar De bril van Beer is opnieuw een pareltje waarin hij een krachtig en hilarisch verhaal vertelt.

Lut Vanderaspoilden

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur