De boom die niet was gepland

Onze recensie

Het eiland Eikenland is een waar paradijs om te wonen. Totdat de pas getrouwde koning zijn vrouw en kind verliest bij de geboorte. De koning kan dit niet verwerken, komt niet meer buiten en kwijnt weg op zijn kasteel. De eerste minister Bakkus is daar niet treurig om en ziet zijn kans om zich meer macht toe te eigenen. De mensen moeten ineens torenhoge belastingen betalen en krijgen het daarmee moeilijk om hun gezin te onderhouden. Het mooie eiland verandert in een zwaar vervuild industriegebied, en er worden zomaar mensen opgepakt zonder dat iemand weet waar ze naartoe gebracht worden. De eilandbewoners beven van angst onder de tirannie van Bakkus en het leven op het eiland wordt een hel.

Wannes en Lina Groeneveld wonen aan de rand van het eikenbos in hoog Eikenland. Daar zijn de bomen nog niet gekapt omdat er geen olie te vinden is. Zij hebben twee dochtertjes, de tweeling Sterre en Stiene, en kunnen nog rondkomen met de groenten die ze zelf kweken en de melk van hun zeven geitjes die ze kunnen verkopen. De jaren gaan voorbij en de toestand wordt alsmaar erger. Is het eiland nog te redden?

De boom die niet was gepland is een hedendaags sprookje over machtswellust, egoïsme en hebzucht. Maar ook over liefde, moed, vriendschap en volharding. Ik heb ervan genoten om dit verhaal met een waardevolle boodschap te lezen, een boodschap die ondersteund wordt door de vele kleurrijke illustraties. En jawel, de slechteriken zijn stereotiep, de tegenstelling tussen goed en kwaad is zwart-wit en het ‘alternatieve leven’ op de buiten wordt erg idyllisch voorgesteld. Maar daardoor komt de boodschap voor de lezer ook duidelijker over. Ten slotte maakt ook de vlotte stijl deze uitgave tot een echt Mark-de-Bel-boek voor een ruime lezersgroep.

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur