De bleke baron

Onze recensie

In nog geen tachtig luchtige bladzijden en met slechts twee hoofdpersonages schetst dit boek de ontmenselijking van een dictatoriaal beleid via een toegankelijk, zacht, speels en ontroerend verhaal. Felix en Felka zijn kunstenaars, die samen graag muziek maken. Ze leven onder het regime van de Bleke Baron, een miezerig mannetje “met een hele grote blinkende praatstok” die zich zo verongelijkt voelt dat hij op allerlei belachelijke manieren respect wil afdwingen. Glorie zij hem en zijn praatstok! De Bleke Baron perkt de bewegingsvrijheid van zijn bevolking steeds meer in, richt zijn vizier op kunstenaars en op wie van buiten de staat komt. Felka heeft het ongeluk die twee kenmerken te combineren, wat Felka en Felix uit elkaar scheurt.

De bleke baron is een boektekst naar een theatervoorstelling van Anna Vercammen voor Kopergietery Gent. Dat ontdekte ik pas toen ik al klaar was met lezen, en het verbaast me eerlijk gezegd niet. Ik zag het hele verhaal namelijk zo goed voor me, hoorde de stemmen van de twee hoofdpersonages tot in mijn hart, en begon zelf spontaan te zingen, te fluisteren. Mijn arm ging de lucht in om De Baron te begroeten, mijn blik keek naar de hemel op zoek naar sterren. De illustraties geven je verbeelding nog net dat extra zetje. Toen ik ontdekte dat ik dan ook nog ‘ns echt kon meezingen met de muziek van De Anale Fase via de QR-code achteraan het boek, kon mijn geluk niet op.

Een beklijvend verhaal over leiders en macht, en wat daarmee kan foutlopen. Eentje om voor te lezen, voor te dragen, op te dragen, te beleven. Samen met kinderen van alle leeftijden.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur