De Blauwe Vogel

De Blauwe Vogel

Onze recensie

Alle redenen zijn goed om te feesten. Maar Tyltyl en Mytyl doen het nooit. Zij kunnen enkel fantaseren over de rijke mensen aan de overkant en onzichtbare koeken delen. Dan krijgen broer en zus echter onverwachts bezoek van fee Bérylune. Zij belooft hen dat het aan de overkant niet mooier is dan hier en opent hen de ogen met de Diamant Die Ziende Maakt. Voor de houthakkerskinderen staat plots geen lelijke oude vrouw meer, maar een beeldschone, ranke dame. Haar ware naam is Licht en ze heeft dringend hulp nodig! Zo beginnen Tyltyl en Mytyl samen met Hond, Poes, Water, Vuur, Melk, Suiker en Brood de zoektocht naar de Blauwe Vogel om het zieke dochtertje van Licht te genezen.

In het Land der Herinnering vinden ze hun grootouders terug en volgt een warm weerzien. Het Paleis van de Nacht stort alle Onheilen, Plagen en Verschrikkingen over hen uit, maar Tyltyl laat zich niet van de wijs brengen. Tot de dame in het rood opdaagt en Mytyls broer meelokt. Wat nu? Zullen ze Tyltyl ooit nog weerzien en de Blauwe Vogel tijdig kunnen vangen?

In dit magische sprookje dat uit 1905 dateert, wijst Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck ons de weg naar het geluk. Hij laat ons even onder de sluier van het dagelijks leven piepen, vooraleer hij ons monter en met nieuwe ogen helpt ontwaken. Net als Tyltyl en Mytyl leren we dat de dingen, alle dingen, een ziel bezitten en het leven spannend maken! Wist jij bijvoorbeeld dat het haar van Water lang en golvend is en dat Melk een hoofd heeft als een witte wolk? Maeterlinck vraagt ons niet om optimistisch te zijn, want dat is niet altijd gemakkelijk als je leeft zoals Tyltyl en Mytyl, maar om goed om ons heen te kijken, onze nieuwsgierigheid te koesteren en het kind in onszelf nieuw leven in te blazen.

Grote en kleine lezers (8+) krijgen een kans om samen met de houthakkerskinderen op ontdekkingsreis te gaan en de sprekende illustraties van Carll Cneut te bestuderen. Het lettertype is groot en duidelijk, het verhaal kort en krachtig, zodat ook jonge lezers (9+) een aangenaam leestempo kunnen bewaren. De vraag of De Blauwe Vogel onze westerse consumptiemaatschappij net zo kan verrijken als de steun die het verhaal voor jong en oud in Rusland en Japan betekende, vervalt misschien wel als je inziet dat ook wij wel eens durven te vergeten om naar de essentie te kijken. Dus, wat denk je, ben jij klaar om betoverd te worden?

– Door Aster Michiels –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur