De aarde heeft jou nodig!

Onze recensie

De mondiale afvalproblematiek is recent tot bijna iedereen doorgedrongen. Een zeepaardje dat met zijn staartje een wattenstaafje omklemt. Een zeeschildpad, gevangen in een plastic boodschappentas. Wie kent deze beelden niet?

Jonge kinderen en jongeren lijken voor deze problematiek gevoeliger dan hun ouders en nemen vaak het initiatief in het huishouden om het over een andere boeg te gooien. De uit het Engelse Lake district afkomstige, maar in Australië wonende illustrator Philip Bunting stelde een boek samen over afval om ook de allerkleinsten te bereiken. Om zelf te lezen zodra het kan (7+, zeg maar) of om  voor te lezen aan kinderen vanaf vijf jaar.

In hoofdstukjes van telkens twee pagina’s verneemt het kind wat afval precies is, waarom er geen afval in het wild voorkomt, waarom we zo veel afval hebben, waarom afval zo slecht voor de natuur is, wat we kunnen doen om minder afval te produceren, hoe we verpakkingsmateriaal weer kunnen gebruiken, hoe we stroom besparen…In korte, bevattelijke paragraafjes met de nodige humor en uitvoerig geïllustreerd lezen we over consuminderen, recyclen, composteren, actie voeren.

Buntings oeuvre is in dertig talen vertaald en heeft een indrukwekkende palmares aan prijzen gewonnen. In het Nederlands kennen we van hem o.a. al De wereldse wijsheid van de mier, Dit is jouw verhaal, van de oerknal tot je verjaardag, Wild enthousiast over mama’s, Wild enthousiast over papa’s.

Lucas Arnoldussen schreef het gelijkaardige boekje Afval in de Willewete-serie. Vergelijk beiden even voor je tot aanschaf overgaat.

Dirk Tavernier

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur