Cumulus

Onze recensie

Cumulus is een computersysteem dat alles ziet en corrigeert in een wereld in de toekomst waar mensen niet meer sterven, pijn of honger hebben.  Om de bevolkingsaangroei op peil te houden zijn er ‘zeisen’ die ingrijpen.  Sommige zeisen gebruiken hiervoor buitensporig geweld, andere doen de ‘dorsingen’ onopvallend.  Hierdoor ontstaan er wrijvingen tussen de zeisen, die elkaar proberen te elimineren.  Hierop heeft de Cumulus geen invloed en mag hij niet ingrijpen.  Hij ziet ‘de Orde’ afglijden.  Zal hij zijn eigen wetten kunnen omzeilen?

Cumulus is opnieuw een ongemeen spannende page-turner van Neal Shusterman, alhoewel de eerste hoofdstukken moeilijk te begrijpen zijn zonder de lectuur van Zeis, het eerste boek uit deze trilogie.  De karakters van Citra en Rowan worden ijzersterk neergezet, maar ook de ander zeisen zijn knap getypeerd. De hoofdstukken worden afgewisseld met afgelijnde bedenkingen van Cumulus in een afstandelijke stijl.  Indrukwekkend zijn ook de filmische beschrijvingen van de ruimte, die je als lezer zó voor je kan zien.

Wie fan is van sciencefiction, zal smullen  van dit boek.  Maar ook voor wie van filosoferen houdt, is dit boek een aantrekkelijke uitdaging, des te meer dankzij de puike vertaling van Lydia Meeder. Ik moet toegeven dat ook ik, die me maar zelden kan inleven in fantasy en SF, van begin tot einde helemaal in de ban was van dit boek.

Lieve Lams

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur