code-kattekruid

Code kattenkruid

Onze recensie

Ha die Stijn Ha die Opa! De 12-jarige Stijn en zijn opa zijn heel dikke vrienden, en hebben besloten samen een 3-daagse fietstocht te maken met zijn tweetjes. Maar opa krijgt net ervoor te horen dat hij ongeneeslijk ziek is, hij heeft ‘kanker’. Er is kans op genezing, maar opa heeft zich voorgenomen om zelf te beslissen over zijn leven, tegen de zin van zijn familie in kiest hij voor euthanasie.

Hij besluit ook dat de fietstocht met zijn kleinzoon Stijn moet doorgaan. De ouders van Stijn gaan daar niet met akkoord, maar opa zet door en alles word geregeld voor hun laatste fietstocht samen. Ze stippelen hun route uit en maken samen plannen, niet zonder hindernissen.

Tijdens de fietstocht vertelt opa openhartig over de leuke en triestige dingen uit zijn leven, maar ook hoe het moet gaan wanneer het zover is dat ‘die ROTKRAB’ – zo noemt opa zijn ziekte – het overneemt.

‘CODE KATTENKRUID’, dat is het geheim van opa en Stijn, voor als het zover is. Ondanks alles beleven ze toch nog een fantastische tijd samen. De fietstocht maakt het voor Stijn een beetje gemakkelijker om de naderende dood van opa te verwerken. Wanneer het afscheid dan volgt is het voor Stijn zeker heel triest, maar staat hij sterker.

Code kattenkruid is pakkend boek dat zeker niet alleen informeert over kanker en euthanasie, maar dat je ook bijbrengt dat je je eigen keuzes kan maken en doorgaan met de tijd die je nog rest. Wat vooral aanspreekt is de afwisseling van verdriet en vreugde. Het verhaal heeft ook leuke kanten: de eigenwijze en hilarische avonturen van Stijn en zijn opa maken het verhaal lichter, je zinkt zeker niet weg in treurnis, hoe verdrietig het ook is iemand die je dierbaar is, te moeten verliezen.

Het boek leest heel vlot en maakt euthanasie, voor velen nog steeds een taboe, ook voor kinderen begrijpelijk. Een aanrader voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen, ik heb dit boek gelezen met een lach en een traan.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur