Coco, kijk uit!

Onze recensie

Coco wil bloemen plukken voor mama. Ze trekt het bos in. Maar overal schuilt gevaar. In het bos moet Coco opletten voor de poes, de vos en de slang. Wat moet Coco doen als ze plots die drie gevaarlijke dieren samen ontmoet?

Coco kennen we uit het bekroonde boek ‘Coco kan het’. Dit nieuwe boek is een blij weerzien. Bovendien is dit prentenboek een kartonboek met doorkijkjes en dus met een aantal leuke verrassingen.

Ik las het voor aan vijfjarige kleuters en ze waren meteen enthousiast. De auteur bouwt de spanning langzaam op, met telkens ook een snelle ontspanning. Coco denkt herhaaldelijk een gevaarlijk dier te zien tussen de struiken in het bos, maar als we de bladzijde omdraaien, blijkt het steeds weer iets ongevaarlijks. Na het midden van het boek herbergt het bos dan toch veel meer gevaar. Coco komt in een erg hachelijke situatie terecht. Wat moet ze nu doen? De toehorende kleuters waren unaniem. Coco heeft in het vorige boek toch leren vliegen? Dat moet ze nu dus ook doen! Coco vliegt dan snel weg en komt uiteindelijk onder de veilige warme vleugels van mama terecht.

Door de opzet van het boek kan de illustrator vele kanten op. De verschillende uitsnijdingen laten toe om telkens een detail van de volgende tekening te tonen. Coco ziet een akelig dier, maar op de volgende bladzijde blijkt het iets totaal onschuldigs. Op dezelfde manier wisselt het duistere bos af met heldere bloemenweides. Hierdoor gaat spanning snel over in opluchting bij de toehoorders en wordt het boek nooit akelig. Na enkele bladzijden hadden de kleuters het concept door en gingen ze actief mee zoeken naar wat ze op de volgende bladzijde zouden te zien krijgen.
‘Coco, kijk uit!’ is een aantrekkelijk kartonboek met leuke doorkijkjes. Het scoort zeker goed bij kleuters.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur