Camping De Grote Walvis

Onze recensie

Extraverte en avontuurlijke Pien is samen met haar ouders op vakantie. Ze logeren op een camping aan het strand. Al de eerste nacht ontmoet Pien een nieuwe vriendin: Mila. Samen met de andere kinderen die ze op de camping ontmoeten, brengen ze een fijne en zonnige vakantie door. Wanneer Pien en Mila op een dag een mysterieuze flessenpost vinden, gaan ze op onderzoek…

Het hoofdthema in dit boek is vriendschap. De zes kinderen die samen spelen op de camping zijn erg divers, maar ze respecteren elkaar waardoor het verhaal een warme sfeer uitstraalt. Het thema genderidentiteit komt subtiel ter sprake. Wanneer Pien zich afvraagt waarom Elif geen bikini-topje aan heeft, geeft Juna een korte uitleg over non-binaire personen. Ook verder in het verhaal moet Elif af en toe op haar strepen staan wanneer ze een ‘meisje’ genoemd wordt. Ook andere thema’s worden aangehaald: de zorg voor het milieu wanneer de kinderen het hele strand moeten schoonmaken, gescheiden ouders wanneer de kinderen de afzender van de flessenpost identificeren, armoede en rijkdom wanneer Milla samen met haar ouders een dagje naar huis moet omdat hun biowinkel niet zo goed draait. Geen enkel thema wordt erg uitgediept, maar dat stoort niet. Kinderen leren in het dagelijkse leven ook op die manier en het boek sluit aan bij hun leefwereld.

Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukken. Ideaal om zelf te lezen of als korte voorleesmomentjes. Een verteller beschrijft ons het hele verhaal met Pien als centrale figuur. De vele dialogen en korte zinnen maken het geheel beheersbaar voor prille lezers. De kleurrijke tekeningen maken het boek luchtig en plezierig om door te nemen. Kortom, een leuk, zomers boek dat de kinderharten zal kunnen bekoren.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur