Boom-Boom. Over vreemden en vrienden

Boom-Boom. Over vreemden en vrienden

Onze recensie

Twee bomen, twee werelden. Tamia het eekhoornmeisje woont met haar moeder en vele andere eekhoorns in een grote boom. De dieren geloven dat er maar één boom is. Tot de oude wijze Jimjilli Jimjilla een vogel voorbij ziet vliegen met een vreemd takje, een takje van een andere boom. Dat zorgt voor grote beroering en ongeloof. De sluwe Ratufin gelooft niet dat er een andere boom is. Er blijft maar één oplossing: de andere boom zoeken. Soeslik een jonge eekhoorn durft het en Tamia besluit om hem te volgen. De tocht is zwaar door de verstikkende hitte en gevaarlijke roofdieren. Ze worden gelukkig beloond. Op de top van een hoge heuvel, zien ze in de verte een andere boom.

Het tweede deel van de tocht is akelig. Overal liggen skeletten van dode eekhoorns. Daar ontmoeten ze Tjip, een donkere eekhoorn met witte strepen. Hij ligt er halfdood bij. Tamia en Tjip proberen met elkaar te praten. Waarom zijn deze eekhoorns op de vlucht? Er is te weinig eten voor iedereen in de boom van de strepeneekhoorns. Eenmaal daar ontdekken Tamia en Soeslik ontdekken dat de strepeneekhoorns anders met elkaar omgaan. Ze buigen, kruisen hun armen en dansen op een vreemde manier. Tjip en Tamia delen de eikels die ze bij hebben en krijgen in ruil twee grote zware noten die van binnen lekker vruchtenvlees hebben.

Onverwacht duikt Ratufin daar op met een groep kornuiten. Ze verstoren de ontmoeting en vallen de donkere eekhoorns aan. Met geweld dwingen ze enkelen om als slaven mee te komen. Van geweld komt alleen maar meer geweld. Ratufin en zijn bende steken uiteindelijk de boom van de strepeneekhoorns in brand. Nu is er geen andere oplossing dan met zijn allen bij Jimjilli Jimjilla aan te kloppen. Maar er zijn zoveel strepeneekhoorns. Is er wel genoeg plaats voor hen en zal er straks nog genoeg eten overblijven voor iedereen? Maken ze zo de boom niet kapot? Iedereen mag meepraten en meebeslissen of de strepeneekhoorns mogen blijven of niet. Maar toch komen ze er niet uit. Hoe moet het nu verder?

Tsjip weet raad. Laten we ons verhaal vertellen aan anderen die ons niet kennen en gewoon vragen Wat zou jij doen? Boom-Boom is een verhaal over dieren dat de lezer doet nadenken over de mensenwereld. Ook in onze wereld vluchten mensen weg omdat er hongersnood is, omdat er oorlog heerst of omdat ze in hun arme land geen toekomst kunnen uitbouwen. Vaak maken ze een lange gevaarlijke reis om in het veilige Europa aan te komen. Maar zijn ze hier wel welkom? Waarom is iedereen bang van de nieuwkomers? En wat moeten we doen?

Veel moeilijke vragen waar we samen moeten over nadenken. Door een dierenverhaal te schrijven schept Dimitri Leue afstand. De problematiek is minder bedreigend en dat kan helpen om eerlijker te antwoorden. Het open einde is een verrassende vondst. Dat geldt ook voor het spel met de dubbele titels. Net zoals het boek krijgt elk hoofdstuk een dubbel titel: Lach-Lach, Boem-Boem, Haat-Haat…

Als lezer ontdek je niet alleen dat er twee bomen zijn, dat twee personages samen plezier kunnen maken maar helaas ook dat er verschillende vormen van geweld en haat zijn.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur