Bijbel voor kinderen

Bijbel voor kinderen

Onze recensie

De Bijbel is een prachtig, onsterfelijk verhalenboek. Dat blijkt nog eens uit deze nieuwe bewerking voor jonge kinderen. De samenstellers selecteerden de bekendste en meest toegankelijke teksten.

In het eerste deel, met verhalen uit het Oude Testament, lees je o.a. over Adam en Eva, Noah, Abraham, Jozef, het volk van God en de profeten. Het tweede gedeelte bloemleest uit het Nieuwe Testament en vertelt over het leven van Jezus, zijn leerlingen en de mensen die ofwel van hem hielden ofwel een hekel aan hem hadden.

Uit die verhalen blijkt telkens weer hoe Jezus liefdevol met zijn medemens omging en dat zijn liefde voor anderen altijd belangrijker was dan de regels en wetten van de toenmalige leiders. In deze bewerking blijkt die strekking ook uit het Oude Testament. Ook die verhalen laten zien hoe respectvol en liefdevol omgaan met anderen de relatie tussen God en mens bevordert.

De schrijvers hebben de oorspronkelijke verhalen goed aangepast zodat ze voor kleinere kinderen gemakkelijk te begrijpen zijn. Ze leggen bepaalde begrippen duidelijk uit, zodat een kind weet waarover ze gaan. In het verhaal over Zacheüs bijvoorbeeld verduidelijken ze in eenvoudige taal wat zijn job als belastingontvanger inhield en waarom hij niet graag gezien was bij de mensen.

Ze voegen ook dialogen toe waardoor de verhalen tot leven komen en in de leefwereld van een kind passen. Dit zou voor sommigen storend kunnen zijn omdat die dialogen niet in de oorspronkelijke Bijbel staan. Maar dan moet je wel bedenken of het niet precies die dialogen zijn die de kern van de boodschap tot leven brengen voor kinderen van vandaag. Dat laatste doen zeker ook de illustraties. Die maken dat je je de verhalen levendig kunt voorstellen. Soms ogen ze wat vaag, maar dit werkt de verbeelding in de hand.

Deze kinderbijbel is een geslaagde bewerking van de belangrijkste Bijbelse verhalen en boodschappen. Hij leest heel vlot en aangenaam. Een mooie balans, niet te simpel en niet te ingewikkeld.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur