Berta voor niets of niemand bang

Berta voor niets of niemand bang

Onze recensie

Het nieuwe buurmeisje van Emiel steekt vol wilde plannen. Ze is nergens bang voor. Met de verhuisdozen herschept Berta de wereld. Voor Emiel wil ze een boomhut maken, maar omdat Emiel bang is, blijft die hut op de grond. Op haar nieuwe school ziet Berta dat Emiel gepest wordt. Omdat hij wat sloom is, lachen de grote jongens hem uit. Dan kruipt hij stil in een hoekje. Dat zint Berta niet en ze weet meteen hoe ze de grootste pestkop op zijn nummer kan zetten. Door de dappere tussenkomst van Berta wint Emiel aan zelfvertrouwen.

Hij ontdekt dat er ook een stoere ridder in hem steekt. Stille kinderen die niet vinnig reageren worden gemakkelijk het mikpunt van spot; Daardoor sluiten ze zich nog meer af. Zo kunnen de pestkoppen rustig verdergaan met plagen en pesten. Het verhaal laat zien hoe je die cirkel kan doorbreken. Een goede bondgenoot kan het pesten een halt toeroepen. Dat is precies wat de ondernemende Berta doet. Ze neemt het op voor haar buurjongen en leert de grote jongens hoe vervelend pesten is, als je zelf het slachtoffer bent.

Een prentenboek om samen na te denken over verschillen in karakter, over gevoelens, over vriendschap en pesterijen. En dan blijft nog de vraag ‘heeft Berta het goed aangepakt? ‘Wat zou jij doen voor Emiel?

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur