Baas van de wereld

Baas van de wereld

Onze recensie

Terwijl ze een beetje rondhangen in de stad ontmoeten Ivo en Mila een vreemde zwerver. Hij ziet er echt gek uit met zijn duikbril, zijn voetbalschoenen en een winkelkarretje vol vuilniszakken. Ivo is achterdochtig. Hij zou wel willen weglopen, maar het is best spannend om te luisteren. De zwerver noemt zich ‘Baas van de wereld’. Hij wil de wereld redden. Alles draait immers om geld, macht en aandacht.

Twee agenten waarschuwen de kinderen om uit de buurt van de zwerver te blijven. Maar Mila is onder de indruk van de man, zeker als ze even later op het tv-nieuws ziet hoe fout het met de wereld gaat. De volgende dag legt de zwerver aan Ivo en Mila uit hoe je de wereld beter kan maken. Een moeilijke taak omdat mensen niet echt luisteren. Kleine acties werken het best. Ze kunnen een kettingreactie veroorzaken, zoals het steentje dat een voorruit raakt.

Het zorgt voor heel wat opschudding precies zoals de Baas het voorspeld had. En weer zijn daar de twee agenten die hun doen en laten volgen. Als het misgaat kunnen ze hals over kop ontsnappen in het vliegende winkelkarretje. Later schuilen ze in een groot voetbalstadion tussen de mensenmassa. Helaas zijn ze ook daar niet veilig, want plots verschijnt er een opsporingsbericht met hun foto op het grote scorebord. Het winkelkarretje brengt hen nu naar een vreemde, vieze plek, de ‘rioolthuis’ van Baas.

Gelukkig ziet het er binnen wel gezellig uit, maar ook heel druk met grote schermen die je de hele wereld laten zien. Ze praten over milieuproblemen, zonnepanelen en over de plastic soep die de oceanen vervuilt. Maar Baas heeft ook begrip voor de kleine zorgen en problemen. Ivo zou het liefste thuis zijn, maar als hij zijn bezorgde ouders op een scherm ziet, voelt hij zich een beetje beter. Mila wil graag weten waarom haar echte moeder haar in de steek liet toen ze een baby was.

Baas zorgt voor een korte ontmoeting die meteen duidelijk maakt dat haar moeder alleen aan haar eigen profijt denkt en helemaal niet om haar dochter geeft. Dat is hard, maar het helpt om de waarheid te kennen. En dan is het tijd voor de echte grote opdracht. Baas brengt hen tot bij het paleis van de koning waar ze een pakketje moeten afgeven, een pakketje dat de agenten intussen uit de winkelkar weggenomen hebben. Zullen Ivo en Mila erin slagen om alles tot een goed einde te brengen? En kan de Baas van de wereld ontsnappen naar zijn eigen veilige plek?

Natuurlijk wel al wordt het best spannend. Als alle heisa achter de rug komt Baas afscheid nemen van zijn twee helpers. Hij ziet er helemaal anders uit. Het is tijd voor een nieuwe taak. Nog even kijken of ze de les goed begrepen hebben. Zij zijn immers de kleine steentjes die straks de wereld beter kunnen maken. Baas van de wereld is een heerlijk boek voor kinderen en voor volwassenen. Een leuk boek ook om samen over complexe maatschappelijke onderwerpen te praten. ‘ Waarom zijn jullie zo druk met groepjes maken? Alles en iedereen wordt verdeeld op basis van geloof, huidskleur, afkomst, rijkdom, voetbalshirts. Totaal nutteloos. Jullie zitten allemaal met elkaar in hetzelfde schuitje. Op dezelfde wereld.’

Niet alleen het wij-zij denken komt aan bod, ook milieuvervuiling, politieke machtsspelletjes of de hoge lonen van de sterspelers op het voetbalveld. Als je Baas van de wereld hoort praten denk je ook wel aan God. Baas heeft het immers goed voor met de mensen en met de wereld, maar hij is niet almachtig. Hij kan niets veranderen zonder de helpende handen van de mensen. Grappige woordspelletjes en goed gekozen beelden zetten Ivo, Mila en de jonge lezers aan het denken. Zijn jullie tijdrenners? Nooit tijd, altijd op weg naar de volgende bestemming. En wat bedoelt Baas met ‘leegdenker’? of ‘oelewappie’? Is Baas een waarzegger of eerder een ‘waarzwerver’? Noem hem maar een ‘scherpdenker’.

Wordt Pieter Koolwijk terecht de Lindgren van de lage landen genoemd? Zeker is dat hij een kinderboekenschrijver is met een hart voor jonge lezers. Baas van de wereld is spannend, grappig en hoopvol. Kinderen hebben de toekomst mee in handen ! ‘ Nu ben je nog een kleine bloemkool,’ zei hij. ‘maar je moest eens weten waar je allemaal toe in staat bent wanneer je in volle bloei staat.’ Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur