Als een boom

Onze recensie

Bomen zijn wonderbaarlijk!

Ze strekken hun takken naar de zon, verankeren hun wortels stevig in de grond en laten hun voedsel stromen door hun stam en kroon. Onder de beschermende buitenschors bestaat de stam uit een rijkdom van weefsels, houtlagen en merg. Maar bomen staan niet alleen. Ze verbinden zich met elkaar onder de grond, communiceren met elkaar, wisselen voedsel uit, beschutten en beschermen mekaar. Wij, mensen, kunnen veel leren van hoe bomen met elkaar leven. Zij kunnen ons inspireren om van de wereld een betere plek te maken.

Dit prentenboek is een hartverwarmende ode aan alle soorten bomen. Het is duidelijk geschreven en geïllustreerd door mensen die heel veel liefde en bewondering voor bomen voelen en dit met de lezers willen delen. Het is een leerrijk, poëtisch, inspirerend boek, met korte heldere tekstjes. En ook heel fijn om gewoon te doorbladeren en rustig de tekeningen te bekijken. De kleurrijke, paginavullende tekeningen op stevig, glanzend papier zijn vaak ontroerend mooi. De bomen spelen de hoofdrol, maar telkens zien we in, onder, op en tussen de bomen sympathieke menselijke figuurtjes. En het gaat niet alleen over bomen, er wordt ook voortdurend een link gelegd met het menselijk lichaam, het samenleven van mensen, de mens als deel van een wereld vol fauna en flora.

Een leuke extra zijn de enkele pagina’s achterin met bijkomende uitleg, aansluitend bij de tekstjes in het boek, interessante informatie over de anatomie van de boom en over  manieren om bomen te redden, en enkele suggesties om zelf mee mensen en dieren in je buurt te helpen.

Myriam Vanderzeypen

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur