Alles over wie ik ben

Onze recensie

Wie ben jij? Deze vraag beantwoord je waarschijnlijk met je naam. Maar je naam is slechts een deeltje van je identiteit. Je gender, afkomst of uiterlijk bepalen mee wie je bent.

Stine Jensen, filosofe en taalkundige, gaat dieper in op het thema identiteit in haar boek Alles over wie ik ben. De bedoeling is om de jonge lezers aan te zetten tot nadenken, voelen en filosoferen. Je identiteit blijft immers veranderen door de jaren heen.

De auteur laat de lezers nadenken over zichzelf in 9 thema’s: naam (waartoe dient een naam, ben je blij met jouw naam, koosnamen en bijnamen, …), jongen en meisje (wat vind je jongens- of meisjesachtig aan jezelf,  ben je een M een V of een X, wat als je je geen meisje of jongen voelt, …), afkomst (nationaliteit, racisme en discriminatie), karakter (karaktereigenschappen, gevoelens versus verstand), familie (de samenstelling van je gezin, ruzie, nieuw samengestelde gezinnen), uiterlijk (ben je al dan niet tevreden over je uiterlijk, schoonheidsidealen, blij met jezelf), anders (waarin kan je anders zijn, wie bepaalt wat normaal is), online (social media en wat laat je hierop van jezelf zien, verslaving, privacy), hobby’s (wat doe je graag, heb je je hobby’s zelf gekozen, pesten).

Elk thema wordt op dezelfde manier benaderd. De auteur stelt een aantal open vragen waarover de lezer kan nadenken; enkele opdrachten gaan dieper in op het onderwerp. Verder zijn er ook een aantal weetjes over het thema en krijg je enkele lees- en kijktips.

De auteur is niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al eerder voor kinderen (doe)boeken met filosofische inslag rond emoties en relaties. In 2015 werd haar kinderboek ‘Lieve Stine, weet jij het?’ bekroond met de zilveren griffel.
Alles over wie ik ben is een boek dat zeker tot nadenken en zelfreflectie aanzet. Ik vond het vrij volledig en met een goede afwisseling aan werkvormen opgesteld. De spaarzame halve bladzijde over pesten vond ik een beetje ongelukkig ondergebracht bij het thema hobby’s. In mijn ogen had het een beter plekje verdiend onder het thema online en social media en had het thema wat meer aandacht verdiend in een boek voor 9-jarigen en ouder.
Een mooi en handig boek voor wie met aankomende pubers rond identiteit wil werken.

 

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur