Alleen op zee

Alleen op zee

Onze recensie

Arthur Hobhouse is zes jaar. Hij heeft na de Tweede Wereldoorlog alles verloren: zijn ouders, zijn zus, zijn thuis. Dan wordt de kleine jongen ook nog eens op een boot naar Australië gezet. Gelukkig is er Marty, een ander weeskind, met wie hij zijn leed kan delen en die hij beschouwt als zijn grote broer. Na de nare tijd op zee, blijkt er aan land niet veel beters op hen te wachten. Met de hulp van een bijzondere vrouw weten ze uiteindelijk toch een veilige thuishaven te creëren. Of toch voor een tijdje… Arthur Hobhouse bouwt verder aan zijn leven, en aan zijn boten en passie voor het zeilen. Net zoals de golven op zee, kent ook Arthurs leven vele ups en downs. Maar aan het einde van de horizon vindt hij dan toch rust en liefde.

Michael Morpurgo is geen onbekende op het gebied van de jeugdliteratuur. Eerder verscheen van hem o.m. Soldaat Peaceful (2005), een aangrijpend verhaal over de Grote Oorlog. Met Alleen op zee opent de auteur opnieuw de deur naar een stuk vergeten geschiedenis.

In dit boek beschrijft hij het lot van Arthur Hobhouse, een van de vele weeskinderen die kort na de Tweede Wereldoorlog vanuit Groot-Brittannië op een boot richting Australië gezet werd. Hun lot was weinig benijdenswaardig: ‘We werden beroofd van onze grootouders en verdere familieleden. We werden beroofd van onze nationaliteit, onze cultuur en ons geboorterecht. Velen van ons werden beroofd van hun familienaam en zelfs van hun geboortedatum. We werden beroofd van onze persoonlijkheid, onze mensenrechten en onze waardigheid. We werden migrantenjongen nummer ‘zo en zo’ genoemd, of migrantenmeisje nummer ‘zo en zo’. En zo kwamen we aan, als vreemden in een verloren land, verdoemd en zonder mogelijkheid om terug te keren.’

Alleen op zee behoort tot de Clavis-reeks ‘Levensecht’ en beschrijft dan ook treffend en pakkend het levensechte verhaal van een jongen die alles verliest, maar doorheen voor- en tegenspoed opgroeit en zijn toekomst hoopvol blijft opbouwen. De titel verwijst zowel naar de eenzame tocht van de kleine weesjongen Arthur die noodgedwongen alles moet achterlaten, als naar de heroïsche zeiltocht van zijn dochter Allie die veel later de ultieme droom van haar vader realiseert.

Alleen op zee is naast een historische roman die verslag doet van een donkere bladzijde uit de geschiedenis ook en vooral een spannend avonturenverhaal waarin de personages met eigen en elkaars kracht zichzelf weten te redden. Tijdens de overlevingsstrijd in Cooper’s Station, wanneer ze op de vlucht zijn door het onherbergzame binnenland van Australië en later als ze op eigen benen moeten staan, speelt het lot een dreigend spel met de weesjongens. Het is vaak een strijd op leven en dood. Marty bezwijkt, Arthur zal het halen. Voor Allie bestaat het avontuur vooral in de strijd met de natuurelementen. Zij moet de storm en de kou trotseren maar ondanks alle moderne communicatiemiddelen blijkt de eenzaamheid haar ergste vijand. Michael Morpurgo schreef opnieuw een moedig verhaal over wat mensen elkaar aandoen. Maar hij toont ook de kracht van vriendschap en trouw, van herinneringen en dromen die de weg naar de toekomst openhouden.

Een schitterend boek voor jongeren die van een avontuur met diepgang houden.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur