alle kinderen

Alle kinderen. Een ABC van gemene versjes

Onze recensie

Alle kinderen. Een ABC van gemene versjes vertelt in 26 platen met een bijhorend versje, een voor elke letter van het alfabet wat er met pechvogels of buitenbeentjes gebeurt. Eén kind slaagt er telkens in om het gevaar niet te zien en zichzelf in een onmogelijke positie te werken. De andere kinderen kijken onverstoord toe zonder een helpende hand uit te steken of maken zich snel uit de voeten. Soms pesten ze gewoon de kleine buitenstaander. Daarom zijn het ook ‘gemene’ versjes. Geen medelijden dus met de jongen die door het ijs zakt, het zeezieke meisje in de boot of de jongen die in de afgrond valt. De andere kinderen genieten van wat hen te beurt valt. Ze zitten knus bij de warme kachel terwijl Karleen nat en alleen buiten staat, ze lachen in hun mooie carnavalspakjes met Lieselot die verkleed is als mot, en ze bewonderen de sterke stier die Steven achternazit.

Alle kinderen is een tegendraads boek in de traditie van Piet de Smeerpoets , een klassiek Duits kinderboek over stoute kinderen. Intussen zijn stoute kinderen vrij goed ingeburgerd in de jeugdliteratuur, maar dikwijls hoort er een al of niet verborgen boodschap bij. In dit boek ontbreekt elke vorm van moralisering. De jonge toehoorders moeten zelf een mening vormen over wat ze horen en zien. Je kan Alle kinderen ook lezen als een waarschuwingsverhaal. De prenten laten zien dat sommige situaties gevaarlijk zijn en dat niet alle dieren even lief zijn. Alle kinderen. Een ABC van gemene versjes is een origineel alternatief kinderboek. Erg geschikt voor kinderen die graag buiten de lijntjes kleuren, voor ouders die brave kinderboeken niet lusten en voor schooljuffen en -meesters die van een uitdaging houden.

Rita Ghesquiere

 

Meer weten

Der Struwwelpeter (Ned. vertaling Piet de Smeerpoets) van Heinrich Hoffmann, een Duitse kinderarts, verscheen voor het eerst in 1845. Omdat hij een hekel had aan de brave kinderboeken uit zijn tijd, schreef en tekende Hoffmann dit boek voor zijn eigen zoontje. De stoute kinderen krijgen in zijn boek een gruwelijke straf. Der Struwwelpeter werd een groot succes en is in vele talen vertaald.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur