Aicha en de verloren taal

Onze recensie

Heel lang geleden spraken mensen en dieren dezelfde taal. Maar op een dag konden ze mekaar niet meer begrijpen, erger nog: sindsdien staan ze lijnrecht tegenover mekaar. Eens om de 99 jaar wordt een kind geboren met een zeer uitzonderlijk talent. Dat kind verstaat alle talen van mensen, dieren en bomen. Machtige Djinns gaan nu op zoek naar dit wonderkind dat ervoor kan zorgen dat alle wezens weer met mekaar gaan praten, mekaar begrijpen en terug vreedzaam samenleven. Zij vinden Aicha en sturen haar Milouda, haar beschermdjinn, die haar zal bijstaan en beschermen bij het volbrengen van haar taak: de talen van alle dieren, mensen en bomen leren. En met deze talen moet ze stukje voor stukje de “verloren taal” terug opbouwen die alle wezens begrijpen. Maar niet alle djinns zijn even gelukkig met het talent van Aicha. Zij willen voor zichzelf  absolute macht en heerschappij over mensen en dieren. Zij willen door hen worden gevreesd, gehoorzaamd en aanbeden. Onder leiding van hun aanvoerder, Marzouk, zullen zij met alle middelen proberen Aicha gevangen te nemen en te doen falen in haar opdracht. Zal Milouda e in slagen Aicha te beschermen tegen deze wreedaardige en nietsontziende djinns?

Een avontuurlijk verhaal met een diepere laag, over de strijd tussen goed en kwaad, over grappige katten, mussen en honden, over een schattig, intelligent en dapper meisje, over een zorgzame beschermdjinn en akelige, kwaadaardige djinns. Het  verhaal is opgebouwd om de jonge lezer te blijven boeien: het begint eerder lieflijk maar wordt gaandeweg spannender, met vijandige personages, met dreigende en gevaarlijke situaties. Beschrijvende gedeeltes worden afgewisseld met levendige, soms grappige dialogen. De beschrijvende passages zijn vaak erg visueel en gedetailleerd. Nergens las ik ooit mooier beschreven hoe een spin aan breakdancen doet! De karakters van de hoofdpersonages zijn sterk uitgewerkt, de lezer krijgt er een duidelijk beeld van.

Het boek bevat een aantal zwart-wit tekeningen (potlood en houtskool) die vaak dreigend zijn, vol angstaanjagende, misvormde wezens. Persoonlijk vind ik dit niet echt een meerwaarde. Sommige kinderen zullen deze tekeningen eerder akelig vinden.

De boodschap van dit boek is duidelijk, maar door het open einde blijft het de vraag: wordt de wereld ooit een plaats waar het goede het kwade overwint en waarin alle levende wezens vreedzaam samenleven?  Een boodschap om over na te denken….

Myriam Vanderzeypen

 

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur