Adje doet heel druk

Onze recensie

De Gouden Boekjes kwamen in de jaren vijftig overwaaien uit de VS en veroverden met twee miljoen verkochte exemplaren in het Nederlandse taalgebied menig kinderhart. Uitgeverij Rubinstein redde de reeks van de ondergang in 2002 en vierde in 2018 het 65-jarig bestaan.

Met het nieuwste Gouden Boekje “Adje doet heel druk” debuteert gevierd auteur, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis als jeugdauteur.

Adje, naar eigen zeggen Adriaan zelf op jonge leeftijd, heeft een tomeloze verbeelding. In een wervelend verhaaltje, prachtig geïllustreerd door Lotte Klaver, worden we meegevoerd in de leefwereld van Adje die zijn fantasieën meteen in daden omzet en daardoor onmogelijk stilzitten kan. Een langgerekte sinaasappelschil wordt een slang. De stoel wordt Adjes paard. Als de kom aardappelpuree op de grond klettert, is Adje meteen een hond die de smurrie oplikt.

Het wordt met niet zoveel woorden gezegd, maar Adje krijgt ongetwijfeld het ADHD-label opgeplakt. De titel van het boek dient immers als acroniem gelezen te worden. Adje, als omgekeerde Kareltje Flens uit de Pa Pinkelman-verhalen, steelt meteen het hart van de lezer. Zo een levenslustig jongetje wil je toch niet brandmerken met een betwistbare diagnose? Of Rilatine toedienen? Hij mag dan de juf tot wanhoop drijven, hij wordt later vast een groot schrijver, net als zijn geestelijke vader. Een boekje met een gouden randje, letterlijk en figuurlijk. Warm aanbevolen.

Dirk Tavernier

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur