ABC

ABC

Onze recensie

Het ABC van Xavier Deneux is een hebbeding: kinderboek en kunstboek tegelijk. Het is op de eerste plaats een ABC-boek, van alligator tot zebra. Bij elke letter van het alfabet is een dier of ding getekend, en hoe! Elke afbeelding bevat een uitsparing, waar de letter in reliëf op de tegenoverliggende pagina precies in past. Telkens is die combinatie heel verrassend.

De A past in de getande rug van de alligator, de B in het hoofd en lijf van een vogel, de C in de ronding van een wolk en de F in de nek en kop van een flamingo. Alle dieren en voorwerpen worden op een hoogst originele manier gestileerd, ze worden teruggebracht tot hun essentie en zo tot een universele taal: uiterst eenvoudig, maar meteen herkenbaar, van dolfijn tot eiland.

Daarbij maakt de illustrator vooral gebruik van primaire, felle kleuren. Er steken tal van pareltjes tussen, zoals het lijnenspel van de groene jungle, met de J verwerkt in de staart van een zwarte poema of de bogen van de sierlijke zwaan. Dat de woorden in drie talen worden aangeboden, is een verrijking maar vraagt soms een extra inbreng van de voorlezer. Af en toe immers beginnen de Nederlandse en Franse woorden met een andere letter dan het Engelse origineel, waardoor ze niet passen bij de voorgestelde letter. De B van ‘Bird’ is niet terug te vinden in ‘Vogel’ of ‘Oiseau’, de O van ‘Owl’ niet in ‘Uil’ of ‘Hibou’. Het kan echter een aanleiding zijn om kinderen in contact te brengen met verschillende talen. In de meerderheid van de gevallen beginnen de woorden in de drie talen overigens wel met dezelfde letter, van ‘alligator’ over ‘dolfijn’ en ‘garage’ tot ‘nest’ en ‘vulkaan’.

Dit prentenboek kan fascinatie voor talen bijbrengen, maar vooral is het een betoverende kennismaking met de kracht van kunst. Hoe eenvoudig de tekeningen ook zijn, ze oefenen een bezwerende aantrekkingskracht uit op jong en oud. Ze verrassen, ontroeren, amuseren en doen je keer op keer opnieuw op ontdekking gaan. Het ABC van Xavier Deneux is wat mij betreft een van de mooiste kinderboeken ooit.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur