In Zonder Titel gaan we mee in het verhaal van de 15-jarige Joshua die een moeilijk periode doormaakt. Zijn ouders zijn nog maar pas gescheiden, zijn zus is met zijn moeder mee, en Joshua is bij zijn vader gebleven. Nu heeft hij ook onverwacht afscheid moeten nemen van zijn hartsvriendin Zivan. Ze waren onafscheidelijk, al van in hun kleutertijd. Bij haar voelde Joshua zich goed en kon hij zijn wie hij wilde zijn. Zij bracht ook rust in zijn leven. Zivan is een paar maanden geleden met haar familie teruggekeerd naar Irak waar ze woonde voor ze vluchtte en laat niets meer van zich horen. Joshua begrijpt er niets van tot hij te horen krijgt van haar tante dat ze word uitgehuwelijkt aan haar neef. De gedachte aan het gedwongen huwelijk maakt Joshua radeloos, soms moet hij kotsen van kwaadheid, ze is maar 15 jaar denkt hij. Ziet hij Zivan nog ooit wel terug? Gelukkig heeft Joshua een uitlaatklep: zijn tekentalent. Met potlood en houtskool zet hij zijn gevoelens op papier. Ook van Zivan maakte hij prachtige schetsen, die hij bewaart in zijn tekenboek. Een van die schetsen zorgt voor een confrontatie met twee jongens van zijn klas, die de tekening willen gebruiken voor een tatoeage. Wanneer Zivan dan onverwacht terugkeert naar Nederland met haar mama om te zorgen voor haar tante die kanker heeft, hoopt Joshua dat dit voor altijd is, en dat hun leventje er terug gaat uitzien als voorheen. Maar Zivan is getekend door haar tijd in Irak en maakt een hartbrekende keuze.
Zonder Titel is een confronterend boek dat je niet onverschillig laat. Uithuwelijken, pesten, vriendschap, vertrouwen, liefde en erkenning zijn onderwerpen die uitvoerig in het boek aan bod komen. Het verhaal wordt door Joshua zelf verteld, hierdoor kunnen we als het ware van binnenuit zijn gevoelens, verlangens en dromen kennen. De auteur weet ook goed de leefwereld van adolescenten neer te zetten, hoe ze reageren, hun taalgebruik (onder meer tijdens een uitstapje met de klas naar een museum) en hoe ze zich afzetten tegen de maatschappij. Het boek is rijk gevuld met schetsen van Joshua, die door illustrator Martijn van der Linden levendig en herkenbaar zijn gemaakt.
Dit boek is een aanrader. Telkens als ik het opnieuw ter hand nam, zat ik meteen helemaal in het verhaal. Voor jongeren, maar ook voor volwassenen die willen wegduiken in de psyché van een vijftienjarige jongen.
Magela Thielemans