In de metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius staan enkele van de bekendste mythen uit de klassieke oudheid, die een grote invloed uitoefenden op onze cultuur. Wie kent niet de verhalen over Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld, Icarus die te hoog vloog en in zee viel of de verwaande koning Midas, die ezelsoren kreeg. Rode draad is de metamorfose of verandering die de personages ondergaan: Narcissus wordt een narcis, Arachne een spin …
In het boek staan ook minder bekende, maar minstens even spannende, grappige of ontroerende verhalen, zoals dat over de herfstgod Vertumnus die er met een list in slaagt de nimf Pomona voor hem te laten vallen of over Pyramus en Thisbe, een voorloper van Romeo en Julia. Zijn de verhalen op zichzelf al bijzonder, Maria Van Donkelaar verbijzondert ze nog door ze in grappige, eigentijdse rijmen te gieten, waarbij ze met gemak ‘paniek’ laat rijmen op ‘irritante freak’. In ritmische strofen van acht korte regels neemt ze haar lezers op sleeptouw. Het wordt een swingende reis met tal van verrassende rijm- en andere vondsten zoals de volgende: ‘Daedalus is/ in zijn nopjes. Met de/ koninklijke klus./ Dus hij neemt/ de boot naar Kreta/ met zijn zoontje Icarus.’ Of ‘Dus je snapt/ dat elke jongen/ watertandde/ bij ’t idee/ om met haar te mogen trouwen./ Atalanta/ zei: “No way!”’. Slechts een paar keer loopt een regel wat stroef, onder meer in ‘Ariadne’, maar dat dit zo zelden het geval is, is een heuse krachttoer.
Sylvia Weve leeft zich weer helemaal uit in haar expressieve prenten, die minstens evenveel humor bevatten als de teksten. De bosgod Pan tekent ze als een kruising van een dwerg en een bok, in fel contrast met de elegante nimfen die hem te slim af zijn. Midas ziet er met zijn blote piemeltje nog lachwekkender uit. Europa tekent ze in een badpak met de Europese vlag als print. Van veel prenten gaat ook een sterke dynamiek uit, zoals van Perseus die Medusa doodt of de op hol geslagen zonnewagen. Samen met de teksten vormen ze een wervelend, meeslepend tweespan.
Jan Van Coillie