In de contacten tussen verschillende culturen kan muziek ongetwijfeld een verbindende rol spelen. Dat is de basisgedachte achter het Aslan Muziekcentrum, een centrum voor ‘grenzeloze’ muziek-, dans- en theatereducatie uit Amsterdam. In samenwerking met dat centrum verzamelde Marieke van Ditshuizen kinderliedjes uit 11 verschillende culturen, van Brazilië tot Marokko, van Nederland tot Ghana.
‘Samen zingen, dansen en spelen is niet alleen een groot plezier, het vergroot ook het begrip tussen verschillende groepen. Verdieping in elkaars cultuur en achtergronden is daarbij essentieel.’ Deze hoogst relevante uitspraak staat in een nawoord waarin bij elk lied beknopte achtergrondinformatie wordt gegeven over ontstaan en betekenis, met meestal ook een vertaling in het Nederlands. Deze informatie zorgt in elk geval voor een eerste verdieping.
Wat het boek nog rijker en origineler maakt zijn de korte verhalen van Jef Aerts. Hij liet zich inspireren door zowel de liedjesteksten als de illustraties. Het resultaat is vaag grappig en fantasierijk maar steeds origineel. Lied van de stier bijvoorbeeld kent een heel verrassende wending wanneer de juf met de stier gaat dansen. Lied van de lampionnen is geïnspireerd op de intrigerende ‘Zeepstraat’ uit het Braziliaanse liedje. In ‘Het lied van de mandarijnen’ kun je door de taal van Jef Aerts de zon en de regen voelen wanneer je mandarijntjes eet. Het ‘Lied van de trol’ vertrekt van een curieuze omkering: ‘voor trollen bestaan grote mensen niet’. Zo buitel of dans je van de ene verrassing in de andere. Dat verrassende wordt nog versterkt door de illustraties. Bij de Marokkaanse rondedans zie je kinderen dansen op rare heuvels die op de volgende prent de bulten van een kameel blijken. Bij het liedje uit Ghana jongleert een spin (Anansi) met kinderen die dat heel leuk lijken te vinden. Helemaal anders van sfeer is de prent bij het wiegelied uit Zuidoost-Europa, met slapende kind-muzikanten in een maanboot.
Via een QR-code vooraan in het boek kun je de liedjes ook beluisteren en dat moet je zeker doen. Dan pas word je echt ondergedompeld in de verschillende culturen en proef je de klanken, emoties en sfeer van zo verschillende liedjes als Beberom, een intiem wiegeliedje uit de Balkan of Qoeloelie ja naes, een swingend kringliedje uit Marokko.
Jan Van Coillie