We vinden twee van de jonge spionnen uit boek 1 terug op een schip, dat net gekaapt wordt. Brooklyn en Sydney brengen twee belangrijke opvarenden in veiligheid en zorgen voor versterking. Maar dit is niet hun enige opdracht. De vijf wereldspionnen moeten op zoek naar een mol onder de agenten van de geheime dienst. Ze kunnen hun speciale talenten hiervoor meer dan goed gebruiken. Zoals steeds werken ze samen en vullen elkaar aan. Deze opdracht brengt hen van Oxford naar San Francisco en ze komen in hachelijke situaties terecht.
Dit tweede deel van de wereldspionnen stelde me niet teleur. Ik las het weer bijna in één ruk uit. Het recept van het boek is hetzelfde gebleven. Een verteller schetst alle scenes en de vele dialogen houden het verhaal levendig. Af en toe worden er uitstapjes naar het verleden gemaakt om extra duiding te geven. Het verhaal blijft als een sneltrein voort denderen.
De thema’s diversiteit en talenten komen opnieuw uitgebreid aan bod. Het is niet steeds gemakkelijk voor de vijf jongeren om goed samen te werken. Ze komen uit zeer diverse achtergronden en hebben elk hun eigen vaardigheden. Zoals alle kinderen kennen ze jaloezie en maken ze al eens ruzie. Gelukkig is er hun mentor en vaderfiguur (die ze ‘Moeder’ noemen). Hij prent hen een aantal ‘moederismen’ in. Dit zijn mantra’s die ze gretig bij zichzelf herhalen in moeilijke situaties. Enkele voorbeelden: “Ook al gaan dingen soms verkeerd, je wordt sterker als je ervan leert.”(p.24) of “Stuit je op onzekerheid, dan helpt goed nadenken je geheid” (p.25)
Opnieuw refereert de auteur aan bekende namen of wetenswaardigheden. Deze keer gaat het over Tolkien, Isaac Newton, de steen van Rosette, de Fibonacci-reeks of Bletchley park. Telkens legt hij uit waarvoor die namen of begrippen staan. Terloops beschrijft hij ook heel wat monumenten: de universiteit van Oxford met de Bodleian bibliotheek, de Golden Gate brug in San Francisco en de Alcatraz gevangenis.
Kan je het tweede boek lezen zonder het eerste? Dat moet wel lukken. Er wordt weinig verwezen naar het vorige avontuur en achteraan in het boek staat een beschrijving van elke wereldspion afzonderlijk (mét getekend portret). Nieuwe lezers zullen hun weg wel vinden. De boeken zitten echter zo knap in elkaar dat ik wil aanraden om beide avonturen te lezen. (en een derde deel staat al op stapel)
Lut Vanderaspoilden
Weetje
De auteur heeft een (Engelstalige) website, waarop je boektrailers vindt en een filmpje over elk van de vijf wereldspionnen. https://www.jamesponti.com/city-spies