waar-zijn-kleine-beer-en-kleine-tijger

Waar zijn Kleine Beer en Kleine Tijger?

Onze recensie

Waar zijn Kleine Beer en Kleine Tijger? is een stevig kartonnen kijk-en zoekboek met de bekende figuren van Janosch in de hoofdrol. In zeven paginabrede prenten zie je Kleine Beer en Kleine Tijger samen met hun vrienden een locomotief verven, een brand in hun huisje blussen, picknicken aan een rivier, voetballen, musiceren , werkjes opknappen op de boerderij en een ballonvaart maken. De kleurrijke prenten, in pen en waterverf, zitten boordevol grappige details zoals Tijger die zijn eigen streepjeskleuren op de schouw van de locomotief tekent , een wegwijzer die naar Panama wijst, dieren die ‘neuze-neuze’ doen , een vogel die schrikt van een weggeschopte voetbal. Bij elke prent hoort een zoekopdracht: de voorwerpen die afgebeeld staan in de gele balk onder of rechts van de prent terugvinden in het geheel. Kleuters kunnen echter veel méér dan enkel deze zoekelementen opsporen.

Via interactie met volwassen begeleiders kunnen ze beschrijven wat de verschillende dieren zoal uitspoken. Zo zullen ze hun woordenschat niet alleen uitbreiden met de zelfstandige naamwoorden op de gele balk, maar leren ze spontaan ook allerlei doe-activiteiten beschrijven én kunnen ze ‘voorspellen’ wat er kan gebeuren . Dit is een leuk kijk -en zoekboek voor driejarigen. Hopelijk krijgen ze via dit boek ook zin om de échte verhalen over de dikke vrienden, Kleine Tijger en Kleine Beer, te beluisteren want die nodigen nog véél meer uit tot interactie omdat Janosch zich vaak rechtstreeks tot zijn lezertjes richt.

Anita Wuestenberg

 

Meer weten

Janosch werd wereldberoemd met zijn prentenboeken over Kleine Tijger , Kleine Beer, Tijgereend en Snoedelboedel. ‘ O, wat mooi is Panama’ uit 1978 is een schitterend prentenboek dat veelvuldig werd bekroond én generaties kleuters ‘leesplezier’ bezorgde bij het voorlezen.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur