Waar is iedereen?

Onze recensie

‘Eenvoud siert!’ was de gedacht die me meteen te binnen schoot nadat ik dit boekje doorgenomen had. Het verhaal is heel eenvoudig en bovendien verwoord in glasheldere, korte zinnen die zich van begin tot eind probleemloos laten voorlezen, van ‘Dit zijn vijf erg goede vriendjes. Ze horen bij elkaar als de vingers aan een hand.’ Tot ‘O, gelukkig, hier is iedereen!’. De meeste zinnetjes zijn korte vragen of uitroepen, wat het voorlezen extra prettig maakt. Neem bijvoorbeeld: ‘De koe is weg! KOE? // KOEHOE?’.

Simpel maar bijzonder aantrekkelijk voor jonge kinderen is de plot van het verhaal. Tijdens een wandeling verdwijnt telkens een van de vijf dierenvrienden als je een pagina omslaat. Het zit dan verborgen achter de omgeslagen bladzijde, die steeds breder wordt, waardoor telkens een groter dier kan verdwijnen. Tot ze op het eind allemaal weer opduiken met een vrolijke ‘KIEKEBOE!’ waar baby’s en peuters zo dol op zijn.

Ook de prenten ogen heel simpel, met een minimum aan decor of details. De dieren worden afgebeeld tegen een groene voor- en witte achtergrond. Ze zijn uitgevoerd in felle kleuren en getekend in vereenvoudigde vormen die doen denken aan de klassieke Moomins van de Finse Tove Jansson. Natuurlijk is dit kleinood gedrukt op stevig karton met afgeronde hoeken, zodat het ook een veilig oogappeltje is voor jouw baby.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur