Toen ik jouw oma werd

Onze recensie

De liefde tussen grootouders en hun kleinkinderen is iets speciaals en dat wilden auteur Susannah Shane en illustratrice Britta Teckentrup duidelijk vieren. Het verhaal gaat over een kleine panda die geniet van de tijd samen met zijn oma, want dan worden er immers leuke dingen gedaan, wordt er gepraat en gelachen. Maar dat niet alleen. Een oma, die is er ook als het wat moeilijker gaat en ze helpt haar kleinkind erdoorheen.

Dat dit boek een ode is aan oma en haar kleinkind wordt duidelijk vanaf het moment dat je de harde kaft in handen krijgt en de glanzende zilveren details opmerkt. Om de pagina trekt Teckentrup deze details door, waardoor het geen overdosis aan glitter wordt, maar eerder een magisch momentje. De ene keer zet ze immers een stromende rivier in de kijker, de andere keer word je vast omvergeblazen door zilveren sneeuwvlokjes. Ook de keuze voor twee panda’s als illustraties lijkt een perfecte match dankzij de gezellige en lieve uitstraling.

De aantrekkingskracht van dit prentenboek ligt in eerste instantie bij de illustraties. Toch zorgt ook de Nederlandse vertaling van de tekst voor extra dynamiek in het verhaal. Het is een kunst om met weinig woorden toch gevoelens op te roepen, maar Imme Dros toont hoe korte rijmen niet alleen vlot kunnen lezen, maar ook een soort gemoedsrust en vrede kunnen uitstralen. Het soort kalmte die je van een oma verwacht.

Toen ik jouw oma werd is er eentje die de emoties van elke familie wel kan beroeren, met een einde dat perfect beschrijft waar liefde om draait. De band tussen een oma en haar kleinkind, die is echt speciaal.

Debbie L’homme

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur