't is lang geleden

’t is lang geleden. De mooiste sprookjes & versjes opnieuw verteld

Onze recensie

Sprookjes behoren tot het cultureel erfgoed dat we moeten koesteren. Omdat het aanbod van nieuwe kinderboeken zo groot en aantrekkelijk is, verdwijnen de klassieke sprookjes soms naar de achtergrond. Jammer want ze verbinden jong en oud op een bijzondere wijze en brengen kinderen ook culturele geletterdheid bij. Bij Kluitman verscheen een knappe heruitgave van ’t is lang geleden. Marian van Gog herschreef de oude teksten met veel respect voor de traditie. De uitgever bewaarde de originele silhouettekeningen van Nelly Spoor uit 1913. Honderd jaar is lang geleden en toch oogt en klinkt dit sprookjesboek erg eigentijds.

De tekst leest bijzonder prettig. Voor oudere lezers is de hertaling tegelijkertijd herkenbaar en toch eigentijds en fris. Het boek voert bekende sprookjesfiguren op uit de verzamelingen van Perrault, de gebroeders Grimm en Andersen zoals Roodkapje, Doornroosje, de Gelaarsde Kat, Sneeuwwitje, Assepoester, het Lelijke Eendje, de Prinses op de Erwt enz. Daarnaast vind je ook het typisch Hollandse verhaal ‘De vrouw van Stavoren’ en twee Oosterse vertellingen: ‘Ali Baba en de veertig rovers’ en ‘Aladdin en de wonderlamp’. ‘De avonturen van Don Quichotte’ vormt het sluitstuk.

De verhalen worden afgewisseld met leuke kinderversjes en -liedjes. Het is fijn dat Kluitman dit sprookjesboek van onder het stof haalde. Tekst en illustraties zijn springlevend. ’t is lang geleden verdient een plaats op school en in het gezin.

Rita Ghesquière

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur