Stel dat …

Onze recensie

Een ode aan de verbeelding, zo afficheert uitgeverij Boycott dit bijzonder grappige  en mooi vormgegeven boek.

Het oorspronkelijke ‘Supposing…’ is al meer dan een halve eeuw een klassieker in het Engelse taalgebied. Auteur is de overleden, Schotse dichter en literatuurwetenschapper Alastair Reid die zich af en toe  bezondigde aan heerlijk nonsensicale kinderliteratuur.  De langlopende bestseller kende diverse uitgaven  met twee verschillende illustratoren. De bekendste is die met tekeningen van Bob Gill, die eerder  volwassen lezers aansprak.

JooHee Yoon, waarvan we regelmatig werk aantreffen in o.a. de NY Times, the New Yorker en Le Monde, verzorgde een volledig herwerkte editie van Supposing… Daartoe kreeg ze de vrije hand van de erven Alastair Reid. De paginavolgorde werd dooreen geschud, de jongen als hoofdfiguur is af en toe ook een meisje, de tekst werd  aangepast en een hondje – als nieuw, extra hoofdkarakter – dartelt door de pagina’s heen.

‘Wat als’– veronderstellingen zetten de deur open voor de grappigste fantasieën en scenario’s, zoals alle liefhebbers van de gelijknamige, Vlaamse tv-serie weten. Ook in dit boek gaat de verbeelding dankbaar alle kanten op. Stel dat ik driehonderd zou worden…, stel dat ik kaal was…, stel dat ik op televisie kwam. De ene keer worden de hilarische consequenties van het uitgangspunt verder uitgewerkt door een drie- à vijfregelige tekst. Dan weer moet de tekening voor zich spreken.

Bijzonder aan dit boek is dat de veronderstellingen  de diepste wensen, de krankzinnigste fantasieën of brutaalste wraak-, pest- of plaagplannetjes in kinderhoofden vertolken. Herkenbaarheid verzekerd!

De paginavullende illustraties zijn hier veel meer dan ‘plaatjes bij’. Telkens krijgen we een visueel spektakel te zien dat het oorspronkelijke werk van Reid een nieuwe dimensie geeft en een dolle, alternatieve werkelijkheid tot leven brengt. Joohee Yoons illustraties zijn van een internationaal topniveau. (Haar werk Beastly verse smeekt trouwens om een vertaling!).

Yoon wendt diverse technieken aan: tekenen, kleuren, meerlagig plakken en printen,…Ze legt een bijzondere belangstelling aan de dag voor druktechnieken. Het uitsluitend gebruiken van drie Pantone-kleuren doet haar telkens zelf uitkijken naar het gedrukte eindresultaat, verklaarde ze in een interview. Een ‘origineel’ bezit ze immers niet.

Uitgeverij Boycotts handelsmerk (uiterste aandacht voor de druk op zwaar kwaliteitspapier, vervat in een stevige hardcover) zorgt ervoor dat dit meesterwerkje helemaal tot zijn recht komt.

Dirk Tavernier

 

Weetje

In 2020 bekroond met een Zilveren Penseel.

 

Enkele tips om met dit werk aan de slag te gaan in het onderwijs:

  • Laat kinderen zelf een aantal ‘Stel dat…’-scenario’s opschrijven en illustreren.
  • Leg uit wat het Droste-effect betekent en laat kinderen naar de pagina zoeken die dit (voortreffelijk!) illustreert.
  • Toon afbeeldingen van ‘De schreeuw’ van Munch, de Mona Lisa, koningin Nefertiti, de Steen van Rosetta, de grottekeningen van Lascaux,…… en laat het kind zoeken naar verwijzingen hiernaar in het boek.
  • En als extra: luister naar het liedje van Jan Rot (Stel dat het zou kunnen… winnaar Annie MG Schmidtprijs 2015) en vraag de kinderen wat hun vurigst gewenste Stel dat…is.

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur