Sneeuw wit

Onze recensie

De korte inhoud van het sprookje ‘Sneeuwwitje’ hoef ik hier niet te vertellen. Dit sprookje zit immers verankerd in ons collectief geheugen. Wie de gebroeders Grimm niet las, zag ooit wel de tekenfilm die Walt Disney in 1937 over dit verhaal maakte. Maar wie in dit boek een weergave van het Disney-verhaal verwacht, zal van een koude kermis thuis komen. De auteur grijpt terug naar het oorspronkelijke verhaal van de gebroeders Grimm. In dit verhaal doet de boze koningin nog twee pogingen om Sneeuwwitje te vermoorden vooraleer ze met de vergiftigde appel op de proppen komt en bovendien huist er een boze geest in de spiegel.

De auteur steekt dit aloude verhaal in een modern jasje. Hij doet dit meesterlijk en vloeiend. Hij maakt geen overmatig gebruik van betuttelende verkleinwoorden, maar schrijft in een vlotte hedendaagse taal. Wanneer de dwergen thuis komen, gaan ze niet klagen over wie op hun ‘stoeltje’ heeft gezeten of uit hun ‘bordje’ heeft gegeten. Ze hanteren een eigentijds volwassen woordgebruik: “ Wel potverblomme! riep een dwerg. Ons brood! Er heeft hier iemand zitten schranzen!” (p.34) Het ‘spiegeltje aan de wand’ wordt: ” Spiegel! Wakker worden! … Spiegel, zeg me wie de mooiste is! De mooiste uit de omgeving! De mooiste van dit land zelfs!”
De grimmige sfeer van het oorspronkelijke sprookje blijft niet behouden. De auteur slaagt erin een humoristisch  en vaak grappig geheel af te leveren. De dwergen zijn koddige, kibbelende personages. Sneeuwwitje maakt handig gebruik van hun adoratie voor haar.

De personages krijgen een nieuwe invulling in dit verhaal. Sneeuwwitje is niet meer het volgzame meisje uit het oorspronkelijke sprookje. Ze maakt een duidelijke groei door van naïef klein meisje tot zelfbewuste adolescente. Ze beseft het zelf op p.106: “Ik ben al veranderd, zei Sneeuwwitje.” Haar verblijf bij de dwergen zorgt ervoor dat ze zelf verantwoordelijkheid opneemt, eerst voor de huishoudelijke taken, later ook voor haar eigen leven. Ze wordt niet wakker gezoend door de prins. Het stuk giftige appel schiet uit haar keel terwijl de glazen kist waarin ze ligt opgebaard, de heuvel afglijdt na een verkeerde manipulatie. Ze wil de prins wel volgen naar zijn paleis, maar doet dat als zelfstandige jonge vrouw onder haar eigen voorwaarden. Ze leert paardrijden, neemt zelf de leiding over een groep ridders en maakt eigenhandig komaf met de stiefmoeder en de geest in de spiegel.

De illustraties van Mark Janssen geven de dromerige sfeer van een sprookje heel fraai weer, maar zijn vaak ook grappig. Ik heb genoten van de dwergengezichtjes, die met enkele pennentrekken heel expressief werden.
De luxueuze, gespikkelde kaft maakt het boek helemaal af.

Sneeuw wit is een zeer geslaagde nieuwe versie van het oorspronkelijke Sneeuwwitje-verhaal. Een aanwinst voor elke boekenkast!

Lut Vanderaspoilden

 

Weetje

Daan Remmerts de Vries bezit een  indrukwekkende prijzenkast. Hij kreeg twee maal de Gouden Griffel (in 2003 en in 2010), vijf maal een Zilveren Griffel, één keer de Gouden Lijst (2014) en kreeg meerdere Vlag en Wimpels. In 2021 kreeg hij de Theo Thijssenprijs.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur