De twaalfjarige Flick (Felicity Hudson) is net met haar ouders verhuisd naar een nieuwe wijk. Vrienden heeft ze er nog niet. Veel vrije tijd heeft ze ook niet, want ze moet heel vaak op haar babybroertje passen. Op een vrij moment wandelt ze door de nieuwe wijk en wordt ze aangetrokken door een ouderwets, klein winkeltje. Ze stapt er binnen en tuimelt meteen in een vreemd avontuur. Het winkeltje is immers het hoofdkwartier van het geheime genootschap ‘wereldvreemd’. De achttienjarige Jonathan beheert dit genootschap. Hij vertelt haar over het multiversum van magische werelden. Je bezoekt deze werelden door in een reiskoffer te springen. Vijflichtenstad, het middelpunt van al deze werelden, staat helaas op het punt te verdwijnen. Zullen Jonathan en Flick op tijd het multiversum kunnen redden?
Op de eerste bladzijden wordt de lezer meteen in het vreemde verhaal getrokken. In een stoffig, oud winkeltje stapt een verzopen koppel uit een valies. De vrouw heeft nog een tentakel van een vuurrode, boze octopus rond de enkel. Ze worden niet echt hartelijk onthaald door de jonge eigenaar van de winkel. In het tweede hoofdstuk stap je het leven binnen van Flick, het hoofdpersonage van dit boek. Ze leidt een eerder saai leven voor een twaalfjarige. Maar van zodra ze het oude winkeltje ontdekt, komt ze in een magische wereld terecht. Zoals het hoort in fantasieverhalen, komt ze gaandeweg tot het besef dat ze uitzonderlijke, magische krachten heeft. Die zal ze uiteraard ook gebruiken.
Het verhaal is goed opgebouwd. De lezer krijgt mondjesmaat informatie, waardoor de spanning geleidelijk opgevoerd wordt. Toch vraag je je in de eerste helft van het boek soms af waar dit verhaal naartoe gaat. Van zodra Flick in Vijflichten is beland, snelt het boek in volle vaart verder. Het hele verhaal over de schisma’s vond ik wel vrij moeilijk en vergezocht. Een schisma is in dit boek een doorgang naar een andere wereld in het multiversum en kan pas gebruikt worden als het ingesloten zit in een reiskoffer. In het boek komt ook een non-binair personage voor, wat positief is. In een voetnoot vermeldt de auteur dat ze voor dit personage de genderneutrale voornaamwoorden ‘hen’ en ‘hun’ zal gebruiken in plaats van ‘hij/zij’ of ‘hem/haar’. Dat leest nog wat onwennig: “Door die ogen kreeg Flick de indruk dat Rats ouder was dan hen leek, ook al had hen weinig rimpels.” De passage waarin Flick zich bewust wordt van haar magische krachten, moest ik een tweede keer lezen om helemaal te begrijpen wat er nu echt gebeurde. Het boek eindigt met een aantal vraagtekens. Waar is de vader van Jonathan? Vinden ze hem terug? En wat gebeurde er met de moeder? Ontdekt Flick nog meer aspecten van haar magische krachten? Voor het antwoord op deze vragen wachten is het wachten op het tweede deel in deze reeks.
Aan de binnenzijde van de omslag vind je een insteekhoesje met stickers over vier magische werelden: ‘De Breek’, ‘Koraalstad’, ‘Tams woud’ en ‘Vijflichten’.
Bij de uitgeverij kan je een spreekbeurtpakket aanvragen. Ze sturen je dan een sjabloon voor een PowerPointpresentatie, een aantal vragen die je kunnen helpen om je boekbespreking te maken en een poster van het boek om af te printen.
Lut Vanderaspoilden